Stuff

Dit weten streamingdiensten als Spotify, Apple Music en YouTube over jou

Welkom in de digitale muziekwereld waar streamingdiensten als Spotify, Apple Music en YouTube er alles aan doen om jou zo lang mogelijk gebruik te laten maken van hun diensten. Dit doen de apps niet alleen door steeds de nieuwste muziek voor te stellen, maar ook met een beetje data-magie achter de schermen. Echter, uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat de streamingdiensten veel meer over je weten dan je misschien zou verwachten. Hieronder kun je lezen welke informatie de populairste streamingdiensten verzamelen.

Spotify: persoonlijke dj of data jockey?
Met het grootste marktaandeel is Spotify een prominent figuur op het podium. Maar er klinken zorgen over het volume van de gegevens die het verzamelt. Van je geluisterde nummers tot je zoekopdrachten: werkelijk alles wordt opgeslagen in databases en gebruikt om te begrijpen wie jij bent en waar je van houdt. Middels campagnes zoals Spotify Wrapped wordt zelfs jouw muzikaal jaaroverzicht een krachtige marketingtool. Deskundigen zeggen dat Spotify waarschijnlijk meer weet over je emotionele staat dan je vrienden. Best bizar.

Apple Music weet wie je bent en waar je bent
Ook Apple Music is een veel gebuikte app voor het streamen van muziek. Apple zegt dat ze veel waarde hechten aan privacy, maar ook zij verzamelen veel data over jou. Zo weten ze welke muziek je luistert, welke apparaten je gebruikt en het meest opmerkelijke: waar je bent. Ze zeggen deze informatie nodig te hebben om de app beter te maken, maar ook om jou te benaderen met lokale nieuwtjes en aanbiedingen.

YouTube Music doet aan datatracking zonder expliciete toestemming
YouTube Music geeft jou toegang tot enorm veel tracks en video’s. Maar terwijl jij luistert, luisteren zij ook naar jouw keuzes. YouTube Music verzamelt zonder expliciete toestemming enorm veel gegevens over welke muziek je luistert, welke video’s je bekijkt en welke afspeellijsten je maakt. Deze informatie gebruiken ze om je gepersonaliseerde advertenties te laten zien.

Amazon Music Unlimited is niet altijd even veilig
Amazon Music Unlimited van techgigant Amazon slaat informatie over jou op, zoals welke muziek je luistert, welke afspeellijsten je maakt en welke artiesten jouw favoriet zijn. Ze zeggen dat ze deze informatie enkel gebruiken om hun dienst te verbeteren. Op zich geen probleem, maar de vraag is hoe veilig jouw informatie is na eerdere problemen met datalekken bij het bedrijf. Want je weet maar nooit wat andere partijen met zulke informatie kunnen doen.

Deezer is helder over het gebruik van jouw data
Deezer doet het iets anders dan rest en is juist heel duidelijk over welke informatie ze van jou bewaren en hoe lang ze dat doen. Ze geven zelfs de mogelijkheid om jouw bewaarde gegevens in te zien en eventueel te verwijderen. Zo hoort het!

Wat betekent dit voor jou?
Het is belangrijk dat je je er bewust van bent dat streamingdiensten informatie over je verzamelen. Vind je het niet erg dat je muziekaanbevelingen krijgt die bij je passen? Of hecht jij juist heel veel waarde aan privacy en kies je ervoor om dit soort diensten minder te gebruiken? Het is jouw keuze, maar het is goed om erover na te denken en een besluit te nemen. En wie weet, als wij als gebruikers duidelijk maken dat onze privacy belangrijk is, gaan bedrijven hier in de toekomst meer rekening mee houden. Kies wijselijk wie jouw levenslied mag spelen en zorg dat jouw privacy geen valse noot wordt.