Events

Free Your Mind sleept TicketSwap voor de rechter wegens verkoop nepkaartjes

Evenementenorganisatie Free Your Mind sleept TicketSwap voor de rechter. Het grootste bezwaar is dat bezoekers er niet op kunnen vertrouwen dat de tickets die zij kopen via TicketSwap ook daadwerkelijk toegang bieden tot het evenement. Het populaire platform adverteert met SecureSwap-tickets, maar uit onderzoek is gebleken dat dit in werkelijkheid niet altijd zo is en er dus ook nepkaartjes worden verkocht. Free Your Mind eist nu van de TicketSwap-website te worden gehaald.

TicketSwap wordt beschuldigd van oneerlijke handelspraktijken. Free Your Mind, gesteund door meerdere andere grote partijen, beweert dat TicketSwap bezoekers misleidt. “Bij ieder groot evenement staan er honderden bezoekers teleurgesteld voor de deur”, aldus een woordvoerder. “Dat moet stoppen.”

Ook vindt FYM dat de handelwijze van TicketSwap ernstige gevolgen met zich meebrengt voor festivalorganisaties. Door SecureSwap worden persoonsgegevens van kopers niet aan de festivals verstrekt, wat leidt tot verlies van contact met de daadwerkelijke bezoekers. Dit heeft gevolgen voor communicatie, veiligheid en restitutie van ticketgelden. “Het gaat hier niet om enkele tickets. Op populaire festivals gaat het vaak om meer dan 50% van de verkochte kaarten. Wij weten dan niet wie er op het festival rondloopt en kunnen zowel voorafgaand aan het festival als na afloop niet communiceren met onze bezoekers. Dus ook niet in geval van calamiteiten, zoals afgelopen zomer toen meerdere festivals moesten worden afgelast wegens noodweer. Daarnaast kunnen wij niet garant staan voor eventuele restitutie van ticketgelden als de tickets niet op de juiste manier verkregen zijn.”

Free Your Mind wordt in de zaak gesteund door NTK, Harmony of Hardcore, 7th Sunday Festival, ALDA, Unreal, Outlaw Music Festival, BKJN Events, Mannen van de Wereld, Crazyland, Minority Events, Ivent Friends, Par-T, MBN Events, Hemkade 48, Cyndium Events en Fox Events. De festivalorganisaties verwijten TicketSwap dat het deze misstanden niet aanpakt, maar juist faciliteert. “Gezien de marktpositie en financiële resultaten van TicketSwap, is dit een serieuze zaak. Free Your Mind en andere betrokken partijen proberen met de rechtszaak de aandacht te vestigen op deze kwestie en de misstanden aan te pakken.”

Update: reactie TicketSwap
TicketSwap heeft inmiddels gereageerd op het kort geding dat door Free Your Mind is aangespannen. Zij hebben het volgende statement met ons gedeeld: “TicketSwap is er voor de fans. Het creëren van een eerlijk en veilig platform voor het kopen en doorverkopen van tickets heeft bij TicketSwap al elf jaar lang altijd de hoogste prioriteit. Free Your Mind wil de doorverkoop van tickets voor FYM-evenementen op TicketSwap verbieden.

TicketSwap staat in de markt bekend als een betrouwbaar, eerlijk en veilig platform. Zo bieden we onder andere beveiligingstechnologie als Secure Swap aan. Ook FYM kan gebruik maken van Secure Swap. Om voor ons onbegrijpelijke redenen kiest FYM daar niet voor. Evenementenorganisatoren zijn niet verplicht met ons samen te werken, hoewel de meeste dat wel doen. Als een evenementenorganisator dat niet zou willen, dan bieden we fans ook een veilig platform.

Het doorverkopen van een ticket is een recht van de fan. Wanneer dat niet zou kunnen via een veilig platform als TicketSwap, wijken consumenten uit naar andere onveilige manieren om tickets te kopen en verkopen. Dat leidt tot fraude en woekerprijzen.”