News

‘Als Ik God Was’ van Froukje verkozen tot 3voor12 Song van het Jaar 2023

Froukje heeft met Als Ik God Was VPRO 3voor12’s Song van het Jaar 2023 gemaakt. Al 39 jaar lang kiezen luisteraars, volgers en kijkers van VPRO 3voor12 hun Song van het Jaar.

In 2021 won Froukje de Song van het Jaar met Ik Wil Dansen, wat zo’n beetje dé slogan van de lockdown werd. Een jaar later herhaalde ze deze prestatie samen met collega en vriendin S10 met het duet Zonder Gezicht. Dit jaar schrijft Froukje geschiedenis met Als Ik God Was: nooit eerder lukte het een act om drie jaar op rij met de prijs naar huis te gaan. Haar grootste concurrent was Froukje zelf, want Naar Het Licht staat op nummer 2.

De 22-jarige zangeres Froukje Veenstra alias Froukje brak twee jaar geleden door met singles Groter Dan Ik en Ik Wil Dansen, waarin zij op dansbare wijze haar perspectief op maatschappelijke thema’s deelde. Haar muzikale creaties vergaarden miljoenen streams, wat resulteerde in een samenwerking met het platenlabel Top Notch. Met een indrukwekkende verzameling prijzen en optredens op festivals als Lowlands en Pinkpop heeft Froukje zich ontwikkeld tot een opvallende persoonlijkheid in de muziekwereld. Op 12 januari 2024 komt haar langverwachte debuutalbum uit.

De Song van het Jaar is een verkiezing met een lange historie: luisteraars, volgers en kijkers van de VPRO en 3voor12 kiezen sinds 1985 hun favoriete liedje van het jaar. Eerdere winnaars zijn Daft Punk, De Staat, Pixies, Radiohead, Tame Impala en The Weeknd.

De Top 10 van de VPRO 3voor12 Song van het jaar 2023
1. Froukje – Als Ik God Was
2. Froukje – Naar Het Licht
3. Billie Eilish – What Was I Made For
4. Boygenius – Not Strong Enough
5. Nothing But Thieves – Overcome
6. Spinvis – Parijs
7. Wende – Het Is Genoeg
8. Sophie Straat – Mooier Als Je Lacht
9. Son Mieux – Tonight
10. Joost – Droom Groot