Food

Dit is de reden dat je favoriete chips ineens anders smaakt

Hou jij van chips? Dan is het je vast niet ontgaan dat veel chipssoorten ineens anders smaken. Ook op social media wordt volop geklaagd. En dan vooral over Dorito’s en Hamka’s van Lay’s en Pom-Bär van Chio. Maar hoe komt dit? Zijn de recepten veranderd of is er iets anders aan de hand? Wij gingen op onderzoek uit.

De ophef begon al in september. Chipsliefhebbers lieten toen op X, voorheen Twitter, weten dat Hamka’s-chips ineens flauwer zou smaken. De afgelopen tijd zijn ook de recepten van onder andere Cheetos en Dorito’s aangepast. Ook over deze chipssoorten klagen mensen dat ze minder smaak hebben gekregen.

PepsiCo, het moederbedrijf van Lay’s, laat in een verklaring weten wat de reden is: ze gebruiken sinds kort minder zout. “Zout zit in bijna alles wat we eten. We krijgen volgens het Voedingscentrum dan ook te veel zout binnen. Hoewel chips hier slechts een beperkte bijdrage aan levert, zien we het wel als onze verantwoordelijkheid om ons steentje bij te dragen. Daarom gebruiken we nu 25% minder zout.”

Lay’s zegt met de nieuwe receptuur chips minder ongezond te willen maken. De verandering zou geen afbreuk doen aan de smaak. “Het is waarschijnlijk gewoon een kwestie van wennen.”

Toch is niet overal de zoutvermindering de reden van de minder sterke smaak. Hamka’s, waar dus ook veel over wordt geklaagd, bevat nog steeds evenveel zout. “Er zit nog altijd 1,6 gram zout in per 100 gram chips. Het aantal verzadigde vetten is iets lager, net als de hoeveelheid eiwitten. Opvallend is dat het suikergehalte is gestegen, van 2,8 gram per 100 gram Hamka’s naar 3,6 gram”, aldus Frank Lindner van voorlichtingsorganisatie Foodwatch. “En dat is nou ook niet echt gezond.”