News

Hoe een tien jaar oud nummer het anthem is geworden van deze tijd

Tien jaar geleden bracht Tom Odell de single Another Love uit. De track werd een hit, maar voor de meeste mensen bleef de Britse singer-songwriter een vreemdeling. De laatste jaren is dat compleet veranderd. En dat komt alsnog allemaal door dat ene nummer. Another Love heeft zich in slechts twee jaar tijd ontpopt tot hét anthem van deze tijd.

Oekraïne en Iran
De reden dat Another Love tien jaar na de release populairder dan ooit is heeft alles met TikTok te maken, waar het lied een symbool werd van weerstand en veerkracht toen de oorlog uitbrak in Oekraïne. Op TikTok werden beelden van de Russische aanvallen gedeeld, met daaronder de tonen van Odells nummer. In Iran werd Another Love een geluid van protest, met beelden van vrouwen die hun haar afknipten onder begeleiding van de track.

Odell omarmde zijn rol. Hij trad op in een metrostation in Boekarest tijdens een benefiet voor Oekraïense vluchtelingen en droeg het nummer op aan vrouwen in Iran tijdens een concert in Hannover.

Gaza
Dit jaar is er oorlog uitgebroken in Gaza. En opnieuw gaat Another Love viral. Jongeren delen beelden van de oorlog, begeleid door het nummer, en roepen op tot vrede.

Serious Request
De impact van de single werd afgelopen week opnieuw duidelijk. Deze keer in ons eigen land, waar de zanger een optreden gaf bij het Glazen Huis van NPO 3FM in Nijmegen. Met de actie werd geld ingezameld voor Stichting ALS. Het optreden was zo populair dat de Grote Markt tijdelijk afgesloten moest worden. En een filmpje op Instagram waarop het publiek massaal Another Love zingt is inmiddels ruim drie miljoen keer bekeken.

Album en concert
Another Love is zo populair dat het inmiddels 210 weken in de Single Top 100 staat. Het lied lijkt tijdloos. Op 26 januari komt Odells nieuwe album Black Friday uit. Hoewel het moeilijk is voor te stellen dat de zanger ooit weer een nummer maakt dat het succes van Another Love evenaart, blijft de hoop bestaan op nog een tijdloze hit.

En dan blijft de vraag hangen: hoe heeft een tien jaar oud nummer zo’n onuitwisbare impact gemaakt? Het antwoord lijkt te liggen in de universele thema’s van liefde, verlies en veerkracht die allemaal meesterlijk samenkomen in het nummer. Another Love is niet zomaar een lied; het is een spiegel van onze tijd.