Culture

Grensoverschrijdend gedrag is nog steeds een groot probleem in de muzieksector

De muziekindustrie moet veiliger en inclusiever worden. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 1000 muziekprofessionals. Meer dan 50% meldt ervaringen met grensoverschrijdend gedrag, zoals agressie, discriminatie of seksueel misbruik tijdens hun werk. Vandaag, tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen, lanceert Taskforce GO! een nationale campagne gericht op het bevorderen van veiligheid en inclusiviteit in de muzieksector.

Intimiderend en grensoverschrijdend gedrag
Muziekprofessionals, zoals artiesten, bookers, werknemers van podia, labels en festivals worden regelmatig geconfronteerd met intimiderend en grensoverschrijdend gedrag. Uit het onderzoek blijkt dat de problemen variëren van emotioneel grensoverschrijdend gedrag tot fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag. Met name (jonge) vrouwen en mensen met een migratieachtergrond zijn vaak slachtoffer.

Annabel Heijen, voorzitter van Taskforce GO!: “De cijfers laten zien dat het een serieus probleem is. Niet alleen voor de mensen die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag, maar voor de hele muzieksector: mensen vertrekken soms uit onveiligheid. Gelukkig vinden veel mensen dat dit niet kan en gebeurt er al veel om dit tegen te gaan. Met de campagne zetten we daar meer kracht en vaart achter.”

Ik Zet de Toon-campagne
Taskforce GO! wil met de campagne Ik Zet de Toon bewustzijn creëren, het gesprek over grensoverschrijdend gedrag openen en muziekprofessionals aansporen verantwoordelijkheid te nemen voor een veilige werkomgeving. Ambassadeurs, waaronder Blanks, Mariska Berrevoets en The Jordan, zullen de komende tijd laten zien hoe zij zich inzetten tegen grensoverschrijdend gedrag.

De campagne benadrukt de cruciale rol van omstanders en biedt hulpmiddelen om organisaties, omstanders en slachtoffers te ondersteunen bij het creëren van een veilige muzieksector. Mores.online, een onafhankelijk meldpunt, staat klaar als vangnet en adviespunt voor de sector.

Taskforce GO!
Taskforce GO! is een samenwerkingsverband van 14 organisaties werkzaam in de Nederlandse muzieksector. Het werd opgericht naar aanleiding van de verhalen rondom grensoverschrijdend gedrag waar de Nederlandse muzieksector in 2022 door o.a. The Voice of Holland mee geconfronteerd werd. Het doel van de Taskforce is een veilige, inclusieve en diverse muzieksector.