News

Prestigieuze Popprijs 2023 gaat naar Joost Klein

Joost Klein heeft op Eurosonic Noorderslag de Popprijs van 2023 in de wacht gesleept. De prijs, bestaande uit een geldbedrag van 10.000 euro en een artistiek beeldje van Theo Mackaay, wordt jaarlijks uitgereikt aan de artiest of act die in het afgelopen jaar de meeste impact heeft gehad binnen de Nederlandse popmuziek.

Volgens de jury heeft de Friese rapper, schrijver en audiovisueel kunstenaar het afgelopen jaar zowel muzikaal als inhoudelijk de huidige tijdsgeest weten te vangen, met een duidelijk eigen signatuur. De jury vindt het bovendien bijzonder hoe Joost ook buiten de landgrenzen succesvol is en ziet hem als een grote steun voor jongeren “in een jaar dat gekenmerkt werd door polarisatie, politieke moeilijkheden, klimaatproblemen, oorlogen, woningtekorten en prestatiedruk”.

“Zijn liedjes verhalen over ernstig persoonlijk leed, zijn geestelijke problemen en de chaos van jong zijn anno 2024, maar zijn nooit gespeend van humor en bieden zijn luisteraars naast relativering en herkenning ook hoop”, aldus de jury. “Muzikaal heeft Joost een eigen signatuur, waarin de constante stroom van prikkels, een korte aandachtspanne en zelfspot verklankt worden in aansprekende liedjes.”

Bij het in ontvangst nemen van de prijs benadrukte Joost het belang van het bespreekbaar maken van onderwerpen met zijn muziek. In zijn dankwoord noemde hij onder meer zijn vrienden, management en andere artiesten die hem hebben beïnvloed of gesteund. Ook bedankte hij zijn mentor op het gymnasium, de Amerikaanse muzikant Weird Al Yankovic, beltoonsucces Crazy Frog en zelfs vertaaldienst Google Translate.

Foto door Ruud Janssen