Culture

Er komt een docuserie over de Nederlandse hiphopcultuur

Hiphop is niet meer weg te denken uit de hedendaagse wereld. Ook in Nederland niet. Denk bijvoorbeeld aan de legendarische radioshow Dutch Masters, de podcast Rookworst, de creativiteit van multikunstenaar Piet Parra en fashionlabels zoals Patta. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele hiphopartiesten die ons land telt.

De nieuwe documentaireserie Hiphop: Made In NL laat op eclectische en nauwgezette manier de impact van de hiphopcultuur op de Nederlandse maatschappij zien. De serie verschijnt in 2025 en zal te zien zijn op NPO 3.

In Hiphop: Made in NL wordt het verhaal van iconische grondleggers en progressieve nieuwkomers en artiesten verteld, zoals zij de Nederlandse hiphopcultuur hebben geleefd én beleefd. Onder regie van Sacha Vermeulen en Ivan Barbosa wordt de geschiedenis en de invloed van Nederlandse hiphop op onze huidige maatschappij weergegeven en wordt de sociaal-culturele context getoond van Nederlandse hiphopcultuur. Hiphop is de afgelopen decennia hét expressiemiddel geworden voor een jonge generatie en heeft zich ontwikkeld tot de meest dominante jeugdcultuur van nu. De serie laat zien hoe hiphop vanuit het underground circuit uitgroeide tot een landelijke stem voor verandering en empowerment.

Sacha Vermeulen maakte eerder al twee intieme documentaires over Ronnie Flex en regisseerde de prijswinnende documentaireserie 30 Jaar Dutch Dance. Ivan Barbosa heeft naam gemaakt met zijn korte film Cabo, de documentaire Free Kempi en de met een Edison Award Award bekroonde videoclip voor We Zijn Er van Typhoon.

“De Nederlandse hiphop is zoveel meer dan alleen maar rappen. Het is een cultuur op zich en de meest invloedrijke, creatieve en spraakmakende muziekstroming ooit. Dat verdient een monumentale serie”, aldus Sacha en Ivan.

Foto door Timo Pisart