News

Ronnie Flex protesteert tegen platenlabel Top Notch: dit is er aan de hand

Ronnie Flex organiseert vanavond een protest tegen zijn voormalige platenlabel Top Notch. Met bijna een miljoen volgers op Instagram, heeft de Nederlandse zanger/rapper een aanzienlijk platform om zijn onvrede te uiten over wat hij beschouwt als onrechtvaardige praktijken binnen de muziekindustrie.

Contract
Het conflict tussen Ronnie Flex en Top Notch loopt al een tijdje. Na het tekenen van een contract in 2015, dat hem aan het label bond, zou de artiest niet eerlijk zijn behandeld. Ronell Plasschaert, zoals Ronnie eigenlijk heet, zegt nu dat het label misbruik maakte van zijn jeugdige onervarenheid en hem opzadelde met een ongunstig contract.

De kern van het geschil ligt in het financiële aspect. Ronnie Flex beweert dat hij niet de juiste beloning heeft ontvangen voor zijn werk. De artiest zegt dat hij slechts een klein percentage van zijn inkomsten ontving, terwijl het label de overgrote meerderheid opstreek. Bovendien is hij niet de eigenaar van de originele opnames van zijn muziek, wat hem erg frustreert.

Rechtszaak
Na een poging om het geschil via juridische weg op te lossen, leed Ronnie Flex vorige maand een tegenslag toen de rechter zijn zaak verwierp. Volgens de rechter waren alle afspraken duidelijk vastgelegd in het contract dat Plasschaert tekende en was hij op dat moment meerderjarig. Hoewel Ronnie Flex in hoger beroep is gegaan, heeft hij ook de stap gezet om zijn ongenoegen publiekelijk te uiten door middel van een protestactie.

Protest
Via Instagram riep Ronnie Flex zijn volgers gisteren op om zich bij hem aan te sluiten om te gaan protesteren tegen Top Notch. Hij betoogt dat het niet alleen om zijn eigen zaak gaat, maar om een groter probleem binnen de muziekindustrie. Ronnie vraagt zich af of het acceptabel is dat jonge artiesten worden gedwongen een groot deel van hun verdiensten af te staan zonder de juiste begeleiding en inzicht in de contracten die ze tekenen.

Het protest van Ronnie Flex heeft een grotere discussie aangewakkerd over de verantwoordelijkheden van platenlabels ten opzichte van hun artiesten. Deskundigen wijzen erop dat hoewel de praktijken van Top Notch juridisch correct zijn, labels ook een morele verantwoordelijkheid hebben om eerlijke en transparante deals te sluiten met hun artiesten. Ze adviseren dan ook om geen contracten te tekenen die niet volledig begrepen worden en om, indien nodig, juridische hulp in te roepen.

Over het contract van Ronnie Flex wordt gezegd dat de percentages die hij kreeg normaal zijn voor beginnende artiesten. Die liggen zo laag omdat je als platenlabel extra risico neemt en meer geld moet investeren in de promotie.