Culture

Ga jij dit hemelvaartweekend naar een festival? Onderschat de zon dan niet

De komende dagen vinden er weer heel wat festivals plaats. Het belooft mooi weer te worden, maar dat brengt ook zo zijn gevaren met zich mee. Recent onderzoek van Etos, uitgevoerd door onderzoeksbureau Verian, laat namelijk zien dat jongeren de zon en haar UV-stralen nog vaak onderschatten. Ondanks dat 89% zich wel insmeert met zonnebrand op een festivaldag, blijken er toch nog hardnekkige mythes en onjuiste aannames te bestaan over veilig zonnen.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse jongeren alleen smeert op de warmste uren van de dag. Dat terwijl de zonkracht tussen 10 en 12 uur ‘s ochtends soms al even sterk is als tussen 12 en 14 ‘s middags. Gezien het KNMI hoge zonkracht voorspelt voor de komende dagen, benadrukt Etos het belang van continue huidbescherming omdat ook buiten die bekende piekmomenten dezelfde zon schijnt.

Van de jongeren tot 30 jaar die zich wél insmeren met zonnebrand als ze ontspannen op het strand of bij het zwembad, geeft 66% aan vaak niet te smeren als ze met een activiteit bezig zijn, zoals bijvoorbeeld een festival. De zon maakt echter geen onderscheid tussen een ontspannen dag in het gras of dansen op een festival.

Marijne Landman, directeur van het Huidfonds, beaamt dat veel mensen zich nog niet altijd bewust zijn van de zonkracht en de bijbehorende risico’s. “Ook buiten de beter bekende zon-momenten om, kan de zon schade aanrichten aan je huid. Dat vraagt echt om een nieuwe gewoonte”, aldus Landman. “Kijk bijvoorbeeld elke ochtend op je weerapp wat de zonkracht wordt. Wordt de UV-index 3 of hoger? Bescherm dan je huid door de zon te weren en door te smeren.”