Reports

Joost Klein bewijst met ijzersterke Freshtival-show dat hij niet klein te krijgen is

Na een week vol stilte en speculaties keerde Joost Klein zondagavond terug op het podium tijdens Freshtival in Enschede. Zijn eerste optreden sinds de veelbesproken diskwalificatie van het Eurovisie Songfestival trok volop de aandacht. Veertig journalisten, uit onder meer Duitsland en Frankrijk, waren aanwezig. Ook was er extra beveiliging en vlogen er drones door de lucht voor crowd management. Van de 30.000 bezoekers mochten er 9.000 naar de show van Joost. Daarna werd het gebied afgesloten.

Stipt om 20:45 uur verscheen er een wolk van rook op het podium. De spanning of Joost daadwerkelijk zou komen opdagen, bleek onnodig. Met een remix van Europapa stapte hij het podium op. Al bij zijn opkomst begroette een luid applaus de artiest, die grappend stelde: “I am an international artist now. I doe m’n best”.

Liefde was het centrale thema van de avond. Joost sprak zijn dankbaarheid meerdere malen uit naar zijn fans. “Bedankt voor jullie liefde”, zei hij zichtbaar geraakt. En die liefde wilde hij tijdens het concert ook delen met zijn 1,7 miljoen Instagram-volgers. Live tijdens de show plaatste hij een story met de woorden ‘Love always wins’.

En er waren meer verwijzingen naar het Songfestival-incident. Zo werd Joost voortdurend van dichtbij gefilmd door een cameraman met een vraagteken op zijn rug. Iets later opende hij een moshpit vlak voor het podium en grapte Joost dat de moshpit ‘groter was dan menig artikel over hem’. Ook kwam er een remix voorbij van The Winner Takes It All van ABBA, de Zweedse popgroep die 50 jaar geleden het Songfestival won.

Afsluiten deed Joost met een kus naar de camera. “Iedereen verwacht nu dat ik iets doms ga zeggen, maar ik hou gewoon van jullie allemaal”, zei hij met een brede glimlach op zijn gezicht. En die liefde was wederzijds, zo bleek uit het langdurige applaus van de enorme mensenmassa.

Het optreden van Joost op Freshtival gaat de boeken in als een indrukwekkende comeback, waarmee de 26-jarige artiest bewijst dat hij ondanks de enorme tegenslag van vorige week absoluut niet klein te krijgen is. Zijn aanstekelijke energie en boodschap van liefde maakten diepe indruk op zowel fans als critici.