Culture

Til je workout naar een hoger niveau met de juiste muziekkeuze

Of je nu aan het rennen bent door het park, met gewichten loopt te smijten in de gym of je buikspieren traint in de woonkamer: de juiste muziek kan je sportprestaties enorm verbeteren. Muziek heeft de kracht om je energie te boosten, je focus te verhogen en je door die laatste zware set heen te helpen. Maar wat is nou de beste muziek om naar te luisteren tijdens het sporten? In dit artikel zoeken we het uit.

De wetenschap achter muziek en sport
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat muziek je fysieke prestaties kan verbeteren door je motivatie en stemming te beïnvloeden. Snelle, energieke nummers kunnen je hartslag verhogen en je helpen om in een flow te komen. Dit is vooral nuttig bij high-intensity interval training (HIIT) of tijdens het uitvoeren van zware sets in de gym. Het is zelfs zo dat bij verschillende soorten trainingen er ook steeds verschillende genres zijn die het beste effect geven. Laten we een paar voorbeelden bekijken.

Cardio
Voor cardio, zoals hardlopen of fietsen, is het belangrijk om muziek te kiezen met een hoog tempo. Denk aan pop en dance. Nummers met 120-140 beats per minuut (BPM) kunnen je helpen om in een ritme te komen en je energie hoog te houden. En dan kom je bijvoorbeeld uit bij artiesten zoals Calvin Harris, David Guetta en Dua Lipa, die vaak perfecte tracks hebben voor een cardio-sessie.

Krachttraining
Als je bezig bent met krachttraining en bijvoorbeeld progressive overload toepast in de gym, wil je muziek die je helpt focussen en doorzetten. Of misschien helpt het zelfs om muziek te luisteren die je boos maakt. Rock, metal en hiphop zijn hier uitstekende keuzes. Bands als AC/DC en Metallica of rappers zoals Drake en Eminem kunnen je door die zware sets heen slepen. Deze genres hebben vaak een agressieve en krachtige toon die je motivatie flink kan versterken. Suzan & Freek luisteren tijdens het bankdrukken is in ieder geval geen aanrader.

Buikspieren
Buikspieren trainen? Voor een intensieve core workout kun je het beste kiezen voor een mix van uptempo en ritmische muziek. Dance en upbeat pop kunnen hier goed werken. Nummers met een duidelijke beat helpen je om het tempo van je oefeningen te behouden en je door de brandende sensatie in je buikspieren heen te werken.

Playlists
Er zijn talloze playlists beschikbaar op streamingdiensten zoals Apple Music en Spotify die speciaal zijn samengesteld voor verschillende soorten workouts. Hoewel het verleidelijk is om steeds naar dezelfde playlist te luisteren, is het goed om af en toe af te wisselen. Dit houdt niet alleen je workouts fris en leuk, maar kan ook voorkomen dat je je verveelt of minder gemotiveerd raakt. Experimenteer met verschillende genres en artiesten om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.

Laat muziek je door die zware momenten heel slepen
Feit is in ieder geval dat muziek een krachtige tool kan zijn om je sportprestaties te verbeteren. Of je nu je buikspieren traint, bezig bent met progressive overload in de gym of een lange cardio-sessie doet: de juiste muziek kan echt veel verschil maken. Dus pak je koptelefoon of oortjes, stel je playlist samen en ga ervoor! Laat de muziek je door die zware momenten heen slepen en til je workouts naar een hoger niveau.

Train je liever zonder koptelefoon? Let dan bij de keuze voor een sportschool ook op de muziek die ze draaien. Want geloof ons maar: squaten terwijl Sky Radio door de zaal galmt is toch wat minder motiverend dan een paar goede beukplaten.