Reports

Taylor Swift bevestigt haar status als grootste popster ter wereld

Amsterdam stond afgelopen week even in het teken van Taylor Swift. De Amerikaanse zangeres, die momenteel met afstand de grootste popster ter wereld is, gaf drie concerten in de Johan Cruijff ArenA. Elke avond wist ze de harten van 55.000 uitzinnige fans te veroveren met een 3,5 uur durende show die tot in de puntjes klopte.

Poncho’s, dekens en luiers
Voor de meeste artiesten is een uitverkochte show een droom, maar voor Taylor Swift is het de norm. Kaartjes voor haar concerten zijn altijd binnen enkele minuten uitverkocht. De vraag is zo groot dat de ticketprijzen torenhoog kunnen oplopen, met sommige fans die bereid zijn duizenden euro’s neer te leggen om hun idool live te zien.

Dat de populariteit van Swift geen grenzen kent, bleek ook afgelopen week in Amsterdam. Fans waren al uren, soms zelfs dagen, voor de concerten aanwezig om maar vooraan in de rij te kunnen staan. Overal rondom de Johan Cruijff ArenA lagen poncho’s, dekens en andere spullen om het wachten dragelijk te maken. Sommige Swifties hadden zelfs luiers meegenomen om tijdens de concerten niets van de actie te hoeven missen.

The Eras Tour
Het voorprogramma van de Taylor Swift-concerten werd verzorgd door de Amerikaanse rockband Paramore. Het was voor leadzangeres Hayley Williams een kleine moeite om het enthousiaste publiek op te warmen. Het oorverdovende gegil begon echter pas toen Taylor Swift zelf op het podium verscheen, omhoog rijzend uit een gat in de catwalk. “Leuk jullie allemaal te zien”, begroette ze het publiek in het Nederlands.

De shows in Amsterdam zijn onderdeel van The Eras Tour, een wereldtournee die alom geprezen wordt om zijn grootsheid. Met 149 shows is het een van de meest ambitieuze concertreeksen ooit, met een verwachte omzet van een miljard dollar – een ongekend record in de muziekgeschiedenis. Swift heeft geen nieuw album of jubileum nodig om op tournee te gaan; The Eras Tour biedt een uitgebreide terugblik op haar tien albums, in een show die meer dan drie uur duurt en zo’n 45 nummers omvat.

Strak geregisseerde show
Elk deel van het concert vertegenwoordigde een ander album uit Taylor Swift’s carrière, elk met zijn eigen unieke sfeer, outfits en choreografie. In razend tempo werd het podium steeds omgebouwd. Zo zong Swift nummers van Evermore en Folklore op het bemoste dak van een blokhut en werd er een duister bos gecreëerd tijdens Willow. Over letterlijk elke seconde van de show was nagedacht: van de danspasjes tot de subtiele verwijzingen naar Nederland. Om het af te maken kreeg elke bezoeker een LED-lampje voor aan de pols, wat voor een magisch lichtspektakel zorgde.

Ondanks de enorme productie speelde de band van Taylor Swift bijna alles live. Swift zelf verraste met een solo-optreden op akoestische gitaar van het tien minuten durende All Too Well. Ook bijzonder is dat elke show binnen The Eras Tour een unieke setlist heeft, wat aantoont hoezeer Swift haar fans waardeert en elke avond speciaal wil maken.

Een viering van haar carrière, haar fans en de kracht van muziek
Taylor Swift onderstreept met The Eras Tour niet alleen dat ze de grootste popster ter wereld is, maar ook hoe belangrijk livemuziek voor mensen kan zijn. Haar concerten in de Johan Cruijff ArenA waren een viering van haar carrière, haar fans en de kracht van muziek. Bezoekers waren zichtbaar geroerd en kunnen met zekerheid zeggen dat ze onderdeel zijn geweest van een stukje muziekgeschiedenis.

Foto’s door TAS Rights Management