Lists

Tuinfeest organiseren? Maak van je tuin een mini-festival met deze 5 tips

Wil jij je eigen feestje organiseren? Dan zijn de zomermaanden ideaal voor een tuinfeestje. Of je nu je verjaardag wilt vieren, een diploma-uitreiking of gewoon zin hebt in een gezellige bijeenkomst met vrienden: een tuinfeest is altijd een goed idee. Met de juiste planning en creativiteit kun je van je achtertuin een mini-festival maken waar iedereen nog lang over zal napraten. In dit artikel geven we je vijf tips.

Kies een thema
Een goed tuinfeest begint met een thema. Tover je tuin bijvoorbeeld om tot een tropisch paradijs of zet één kleur centraal. Versier je tuin met bijpassende decoratie zoals vlaggetjes, lampionnen en tafelkleden. Als je bijvoorbeeld kiest voor een tropisch thema, kun je denken aan felle kleuren, bloemenkransen en ananasdecoratie. Vraag je gasten om zich te kleden volgens het thema.

Zorg voor goede muziek
Het spreekt eigenlijk voor zich, maar muziek is essentieel voor de sfeer op je feest. Stel een playlist samen die past bij je thema en de smaak van je gasten. Als je het groots wilt aanpakken, kun je zelfs een band of dj inhuren. Heb je daar niet het budget voor? Geen probleem! Er zijn veel streamingdiensten die vooraf samengestelde playlists aanbieden voor elke gelegenheid. Zorg ervoor dat je geluidsinstallatie van goede kwaliteit is, zodat iedereen van de muziek kan genieten.

Heerlijke hapjes en drankjes
Geen feest is compleet zonder lekker eten en drinken. Denk aan fingerfood zoals mini sandwiches, wraps en fruitspiesjes. Voor een zomers tintje kun je een BBQ organiseren met diverse soorten vlees, vis en groenten. Vergeet ook de vegetariërs en veganisten onder je gasten niet. Voor drankjes kun je een zelfbedieningsbar inrichten met frisdranken, cocktails en mocktails. Zet grote kommen met vers fruit neer zodat je gasten hun eigen drankjes kunnen versieren.

Comfortabele zitplekken
Zorg voor voldoende zitplaatsen en schaduwplekken, vooral als je feest overdag plaatsvindt. Huur extra stoelen, kussens en dekens zodat iedereen comfortabel kan zitten. Een paar hangmatten of strandstoelen kunnen ook een leuke toevoeging zijn. En raar maar waar: soms kun je beter tuinmeubelen kopen dan ze huren. Zeker als je vaker een tuinfeestje wil gaan organiseren.

Zorg voor schaduwplekken
Voor schaduw kun je denken aan parasols, partytenten of een zelfgemaakt zeil. Dit zorgt ervoor dat je gasten kunnen ontspannen zonder last te hebben van de zon. Of in het geval van Nederland: zonder last te hebben van eventuele regen. Kijk bijvoorbeeld voor mooie zweefparasols op Tuinmeubelwereld.nl.

Activiteiten en spelletjes
Houd je gasten bezig met leuke activiteiten en spelletjes. Denk aan klassiekers zoals jeu de boules, badminton of een waterballonnengevecht. Je kunt ook creatiever zijn en een fotobooth inrichten met gekke props en achtergronden. Ook kun je een knutselhoek maken waar mensen bijvoorbeeld bloemenkransen kunnen maken. Het organiseren van een karaokeavond of een talentenjacht kan ook zorgen voor hilarische momenten en onvergetelijke herinneringen.

Verlichting voor in de avond
Als je feest doorgaat tot in de avond, is goede verlichting een must. Hang sfeervolle lichtslingers op om een magische sfeer te creëren. Solar tuinlampen zijn een milieuvriendelijke optie die je overal kunt neerzetten zonder gedoe met kabels. Zet vuurkorven of een kampvuur op voor wat extra warmte en gezelligheid wanneer de avond valt.