Reports

Wij namen een kijkje in de Berlijnse technoscene

Wie aan Berlijn denkt, denkt aan techno. De elektronische muziekstijl zag daar het levenslicht in de jaren zeventig en is momenteel nog steeds helemaal hot. In de hoofdstad van onze oosterburen kun je dan ook heel wat technoclubs en labels vinden. Wij besloten om een kijkje te gaan nemen.

Nergens ter wereld is zo’n unieke uitgaanscultuur te vinden als in Berlijn. Je kunt er hele dagen door feesten in onder andere verlaten fabrieken, op dakterrassen en bij verborgen plekjes naast het water. Gaat de club waar je bent sluiten? Dan is er altijd wel ergens in de buurt nóg een feestje te vinden.

Je bent in Berlijn op de juiste plek als je van rauwe industriële feestjes houdt, maar dit is niet het enige wat het uitgaan daar zo uniek maakt. Ook opvallend is namelijk het feit dat in Berlijn veel dj’s draaien die normaal voornamelijk op grote festivals staan. Voor 10 á 15 euro zie je ze hier in een intiemere setting draaien. En daar komt bij dat de prijzen van drankjes ook nog een stuk lager liggen dan in veel andere grote steden in Europa.

Het drankje dat momenteel verreweg het populairst is in de uitgaansscene van Berlijn is Jägermeister. Deze kruidenlikeur, met een geheim recept van 56 ingrediënten, kom je werkelijk overal tegen. Je kunt hem als shotje nemen, maar probeer ook eens een cocktail met Jägermeister. Het drankje heeft een unieke, karakteristieke smaak die door de één meer gewaardeerd zal worden dan door de ander. Oftewel, it’s a matter of taste.

Dat Jägermeister nauw verbonden is met Berlijn, bleek vorig jaar wel. Toen kwam het Duitse drankmerk namelijk met een speciale fles die volledig in het teken stond van de stad. Ook heeft Jägermeister de afgelopen tijd meerdere trips naar Berlijn weggegeven aan diegenen met de meest bijzondere stijl. Na plaatsing op Instagram met de hashtag #matteroftaste dong je automatisch mee in een online contest.

Maar wat zijn nou eigenlijk dé hotspots als het gaat om uitgaan? Bovenaan staat toch wel Berghain, dé technotempel van Berlijn en misschien wel de bekendste club ter wereld. Deze voormalige elektriciteitscentrale is zelfs zo populair dat je er niet raar van moet opkijken als je vier uur in de rij staat. Binnenkomen is dan nog niet eens zeker. Het deurbeleid is er namelijk ontzettend streng en geen peil op te trekken.

Er zijn talloze blogs en filmpjes gemaakt waarin advies wordt gegeven over hoe je Berghain binnen kunt komen. Zo is het niet verstandig om in een groep te gaan, moet je geen beschonken indruk maken en is zwart de kleur om te dragen. Kom je eenmaal binnen, dan wordt je telefoon afgeplakt, want er mogen geen foto’s worden gemaakt. Dit zie je overigens in veel clubs en is mede om de privacy van de feestgangers te beschermen. In Berlijnse clubs is namelijk bijna alles toegestaan.

Naast Berghain zijn er nog veel meer beroemde clubs in Berlijn. Neem bijvoorbeeld Tresor, wederom gelegen in een elektriciteitscentrale. Binnen is het er pikdonker en gaan ze vaak het hele weekend door. Een iets luchtigere plek is Club Der Visionaere, gelegen aan het water en dus ideaal voor een zomerse avond.

Weer iets compleet anders is Salon Zur Wilden Renate. Van buiten lijkt dit een woonhuis, maar als je eenmaal binnen bent, beland je in een psychedelisch huisfeestje. Via gangen en trappen kom je steeds weer in andere ruimtes. Tot slot zijn ook Sisyphos, Chalet, About Blank, Stattbad en Watergate absolute aanraders.