Culture

Wetenschappelijk onderzoek bewijst: met muziek op sport je beter

Veel mensen vinden het fijn om tijdens het sporten muziek te luisteren. De reden die vaak wordt genoemd is dat het motiverend werkt, maar is dat eigenlijk wel zo? Wetenschappers hebben hier onderzoek naar gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat het inderdaad kan werken, mits je de juiste nummers op hebt staan.

Het NRC publiceerde afgelopen weekend een onderzoek waar naar voren komt dat goed getrainde sporters bijna twintig procent langer bleven doorrennen dan in een sessie zonder muziek.

Muziek heeft een belangrijke psychologische uitwerking, stelt sportpsycholoog Costas Karageorghis: het vermindert het gevoel van inspanning en vermoeidheid tijdens het sporten. Bovendien ontdekte hij dat spieren in staat zijn meer kracht te genereren wanneer er naar muziek wordt geluisterd.

Zoals eerder gezegd maakt het wel uit welke muziek je op hebt staan. Karageorghis maakt onderscheid tussen nummers die synchroon lopen met je sportritme en achtergrondmuziek die niet synchroon loopt met je sportritme. Voor deze laatste categorie geldt: hoe harder je sport, hoe sneller de achtergrondmuziek moet zijn. Maar let op, de bovengrens ligt ergens tussen de 140 bpm en 145 bpm. Wanneer de muziek te snel wordt, dan wordt de informatie zo complex dat je hersenen het niet meer bij kunnen benen en de muziek geen voordeel oplevert.