Reports

De nieuwe OnePlus 5 JCC+ is een fusie van kunst en techniek

Telefoonfabrikant OnePlus en fashiondesigner Jean-Charles de Castelbajac hebben deze week in Parijs de exclusieve Callection productlijn aangekondigd. De collectie bestaat uit een smartphone en enkele kleurige accessoires. Soundflow trok naar de Franse hoofdstad om te kijken wat deze bijzondere samenwerking heeft opgeleverd.

In een typisch Frans café spraken wij afgelopen dinsdag Carl Pei, de mede-oprichter van OnePlus, en designer Castelbajac. Laatstgenoemde staat bekend als ‘King of Unconventional’. De Fransman houdt ervan om de gevestigde orde uit te dagen. Zo ontwierp hij eind jaren tachtig de beroemde teddy bear coat die werd gedragen door onder andere Madonna. OnePlus deelt deze visie, maar dan op het gebied van smartphones.

“Ik kijk graag met een andere blik naar alles wat wij als ‘normaal’ beschouwen,” vertelt Castelbajac. “Om de wereld leuker te maken, moet je creatief zijn en samenwerkingen aangaan met partijen die voor hun tijd uit zijn. OnePlus doet dat in mijn ogen erg goed.” Het merk staat bekend om smartphones die een optimale balans hebben tussen prestatie en prijsstelling.

Met de samenwerking wordt misschien wel de toekomst van de smartphone getoond. Carl Pei is van mening dat we nu nog in de functionele fase zitten, maar dat mensen zich steeds meer door middel van hun telefoon willen onderscheiden en uitdrukken. “Veel producten zijn in het begin puur functioneel, maar worden daarna persoonlijker. Deze collectie toont hoe het eruit kan zien als je kunst en techniek samenbrengt.”

s’ Avonds vond de lancering plaats in Le Trianon. Deze prachtige concertzaal was voor de gelegenheid opgevrolijkt met de herkenbare ontwerpen van Castelbajac. In een van de ruimtes werd het paradepaardje van de lijn tentoongesteld: de door hem ontworpen OnePlus 5. De powerknop is blauw gemaakt, de muteknop geel en de volumeknop rood. Op de achterkant van het toestel staat een ingegraveerde tekst, waarmee hij duidelijk maakt dat de OnePlus 5 JCC+ geen standaard telefoon is, maar een creatieve machine.

Castelbajac noemt het toestel niet zonder reden een creatieve machine. “Vroeger gebruikte je een telefoon enkel om te bellen. Tegenwoordig heb je eindeloos veel apps met eindeloos veel mogelijkheden. Creativiteit staat meer en meer centraal, terwijl bellen slechts een van de vele functies is geworden.”

Het toestel heeft dezelfde specs als het huidige model: een dual-camera met een 16 megapixel hoofdsensor en 20 megapixel telefotolens, een supersnel oplaadbare batterij, 8 GB RAM en 128 GB opslagruimte. Ook de prijs is met 559 euro gelijk.

Naast de smartphone bestaat de collectie uit t-shirts, tassen, petten en een holster. Ja, je hoort het goed: de ontwerper, die eerder al werkte voor grote artiesten als Beyoncé en Lady Gaga, brengt de holster terug. Echter plaats je in zijn holster geen pistool, maar je telefoon. “Het is een fashion statement en tevens ook heel functioneel.”

De collectie is vanaf 2 oktober te koop via OnePlus.net. Geen zin om te wachten? Dan kun je vanaf vandaag al terecht bij de concept store Colette in Parijs.