News

Zoveel geld kun je verdienen met een goede kersthit

Met een hit valt geld te verdienen, dat spreekt voor zich. Maar wat als het je lukt om een kersthit te maken die jaar na jaar wordt gedraaid? Ben je dan binnen of valt dat reuze mee? Wij gingen op onderzoek uit.

Rechten
Om maar gelijk antwoord te geven op de vraag: ja, je kunt enorm veel geld verdienen met een kerstplaat. Belangrijk is wel dat je de rechten in bezit hebt en dus niet alleen de zanger(es) bent. Daarnaast is het verstandig om je op een internationale hit te richten, want van enkel de Nederlandse markt word je niet rijk.

Covers
Als het je gelukt is om een internationale kersthit te scoren, dan verdien je niet alleen geld met je eigen single, maar ook met de covers die daarna verschijnen. Zo zijn er van Silent Night inmiddels ruim 137.000 (!) verschillende uitvoeringen. Ook Jingle Bells, The Christmas Song, White Christmas en Winter Wonderland behoren tot de vijf meest opgenomen klassiekers.

45 miljoen euro
En wat er dan te verdienen valt? Laten we als voorbeeld even All I Want For Christmas van Mariah Carey nemen. Volgens Daily Mail strijkt de Amerikaanse zangeres daar elk jaar 445.000 euro mee op. En we hebben het dan enkel over de inkomsten uit radio-, Spotify- en YouTube-plays. Want daarnaast verdient Mariah Carey tijdens de feestdagen ook nog eens geld met speciale kerstconcerten. Ze vraagt hiervoor 300.000 euro per optreden. Bij elkaar zou Mariah dan ook al 45 miljoen euro hebben binnengesleept met deze ene hit.
All I Want For Christmas is overigens niet eens het best verdienende kerstnummer. Dat is met 600.000 euro per jaar namelijk Merry Xmas Everybody van Slade.