Culture

Maak jij meer dan 5 selfies per dag? Dan heb je een stoornis

Ben jij zo’n persoon die de hele dag door selfies maakt en deelt? Dan heb je volgens de Britse onderzoekers van de Nottingham Trent University een gedragsstoornis. De obsessie wordt ook wel selfitis genoemd.

“Selfitis is een serieuze stoornis”, stelt gedragspsycholoog Mark Griffiths. Met verschillende onderzoekers trok hij een tijdje door India, het land met het hoogst aantal doden gelinkt aan het nemen van selfies op gevaarlijke locaties. Daar werden stellingen als ‘Ik voel me eenzaam als ik geen selfies neem’ en ‘Ik voel me populair als ik het doe’ voorgelegd aan jongeren.

Volgens het onderzoek is er sprake van een gedragsstoornis zodra het nemen van selfies dwangmatig wordt. Is je gezicht af en toe in je Instagram-story te zien, dan hoef je je uiteraard geen zorgen te maken. Maar als je de drang voelt om meer dan vijf keer per dag foto’s van jezelf te nemen, dan heb je chronische selfitis. Wie aan de stoornis lijdt, heeft vaak ook last van een gebrek aan zelfvertrouwen. Therapie kan dan helpen om een beter zelfbeeld te krijgen.