Events

Verveling is niet aan de orde op Balaton Sound

Festivals te over in Nederland, dus wat hebben wij dan te zoeken op Balaton Sound? Om nog eens verrast te worden. Soundflow ging het avontuur aan en stapte in het vliegtuig naar Hongarije.

Wat direct opviel is hoezeer wij Nederlanders eigenlijk verwend zijn. Anders gezegd: de festivals in Oost-Europa – of in ieder geval Balaton Sound – zijn niet al te professioneel opgezet. Zo bestaan de foodcourts over het algemeen uit stands met grote bakken rijst, gyros en friet en heeft de organisatie duidelijk geen antwoord op een druppeltje regen. Maar daarover later meer.

Wat wel goed geregeld was, waren de klinkende namen op de line-up. Want wanneer draait Martin Garrix nou eigenlijk nog in Nederland? En wanneer is de laatste keer dat we David Guetta hebben mogen verwelkomen? Juist, om dit soort hit-dj’s te zien moet je naar het buitenland.

Ook fijn: Balaton Sound is niet louter EDM. Zo stond Eric Prydz ook gewoon op het menu, donderdagnacht half drie in de Jäger Arena. Tegelijkertijd was geduld wel gewenst, want tot die tijd stonden er namelijk – los van The Chainsmokers op de mainstage – weinig noemenswaardige acts geprogrammeerd. Lees: voornamelijk dj’s van Hongaarse bodem. Dat betekende dus wachten. Gelukkig had Pryda er zin in. Zijn set hield het raadselachtige midden tussen trance en techno. Melodieus en spacy, maar tegelijkertijd met een stevige beat eronder waardoor het nooit soft werd. De tent stond dan ook anderhalf uur lang van begin tot het eind op z’n kop.

De line-up van Balaton Sound is dus gevarieerd te noemen, maar verschilt daarmee ook in kwaliteit. Zo stonden er de volgende dag overdag wederom veel onbekende dj’s te draaien, maar was het ’s avonds wel knallen met een act als Rita Ora. Gelukkig maakte het Balatonmeer een hoop goed. Wij kozen er dan ook voor de boatparty van Veuve Cliquot op te gaan. Geen bubbels gezien overigens, maar met de aanwezige Belgen werd er stevig bier en baco gezopen. En oh ja, de 2-1 winst op Brazilië hield het feestgedruis ook bepaald niet tegen.

Terug op het terrein was het uitkijken naar techno-veteraan Sven Väth, geprogrammeerd op de Heineken Stage. Een klein druppeltje viel al uit de lucht, maar met die zomerse temperaturen leek dat eigenlijk juist een prettige bijkomstigheid. Totdat het met bakken naar beneden kwam… Wij gokken dat Väth niet eerder voor zo’n lege crowd heeft staan draaien, want iedereen stormde en masse naar de Jäger Arena – inderdaad als enige van de ruim tien stages overdekt. Wat overbleef was een festivalpubliek in blinde paniek onder een en hetzelfde tentdak. Chaos alom. En de dienstdoende dj’s werden er ook niet beter op. Een wat droevig einde van een geslaagde dag.

Wat het mooie is aan Balaton Sound? Je valt continu van de ene in de andere verrassing. In Nederland weet je op voorhand al wat je gaat krijgen en heeft de festivalorganisatie overal een antwoord op. Op Balaton Sound niet. Daar kun je met de line-up alle kanten op: van trance tot EDM naar techno. Verveling is niet aan de orde. Een retourtje waard.