Events

Wij bezochten Melt Festival en zijn een beetje verliefd geworden

Zeshonderd kilometer ten oosten van Amsterdam ligt Ferropolis, ook wel de stad van ijzer genoemd. Deze voormalige kolenmijn, waar een stel ontzagwekkende restanten van de DDR-industrie staan, is elk jaar de bijzondere locatie van het Melt Festival. Wij namen een kijkje bij alweer de 21e editie.

De steden rondom Ferropolis zijn goed te bereiken met zowel het vliegtuig als de trein. Qua tijdsduur maakt het niet veel uit, dus kozen wij voor het gemak van de trein. Handig is om bijvoorbeeld een Interrail aan te schaffen. Je bent dan vrij in de route die je aflegt en kunt ook eenvoudig een citytrip of vakantie aan het festival vastplakken.

Melt richt zich voornamelijk op elektronische en alternatieve acts. Ben je op zoek naar de grote top 40 artiesten van dit moment? Dan moet je ergens anders zijn. Dit festival is er meer eentje voor de echte muziekliefhebbers. Zo waren er shows van onder meer Florence + The Machine, Mura Masa, Nina Kraviz, Odesza, Sevdaliza, The xx, Tyler, The Creater en ZHU. Wie de kleine stages bezocht, werd verrast met de wat onbekendere en meer experimentele acts.

Zo rauw als de locatie is, zo magisch is het sfeertje op het terrein. Tussen de grote machines liggen bossen en stranden, waardoor het festival soms erg intiem aanvoelt. En dat klopt eigenlijk ook wel, want ondanks dat Melt een van de bekendste festivals van Europa is, biedt het ‘slechts’ plaats voor 20.000 bezoekers.

Die bezoekers van Melt zijn trouwens erg hip en zeer vrij van geest. Alle drie dagen was het non-stop feest en leek het even of we waren beland in een ideale wereld vol vrijheid en liefde, waar alles mag en iedereen zichzelf kan zijn. Heerlijk.

Ook heerlijk was het enorme aanbod qua eettentjes. Of je nou trek had in een veganistische burger, in chocolade gedipte aardbeien of cookie dough: werkelijk alle ‘Instagram-gerechten’ waren aanwezig. Doordat het festival niet zo massaal is, hoefde je overigens ook niet lang te wachten bij het bestellen van een hapje of drankje.

Wij hebben met Soundflow al heel wat festivals bezocht, maar Melt staat na ons bezoekje zeker in de top drie. Het festival is erg uniek, voornamelijk door de locatie en de sublieme line-up. Zelf ook verliefd raken? De 22e editie vindt plaats van 19 tot en met 21 juli 2019. De voorverkoop begint al op 1 september.