Lists

6 dingen die jouw mobiele telefoon in de toekomst (waarschijnlijk) kan

Mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Vroeger kon je er enkel mee bellen en sms’en, tegenwoordig zijn de mogelijkheden oneindig en draait een mobiel abonnement vooral om data. En dan te bedenken dat er nog een hele toekomst voor ons ligt. Benieuwd wat jouw smartphone over een tijdje (waarschijnlijk) kan? In dit artikel delen we zes voorspellingen van deskundigen.

Transformeren
Voor deze voorspelling hoeven we niet ver in de toekomst te kijken. De eerste opvouwbare telefoons zijn dit jaar namelijk al gelanceerd. Tech-experts achten de kans groot dat we over een paar jaar één apparaat hebben dat je kunt gebruiken als telefoon, tablet én laptop. Je hoeft hem alleen maar even uit te vouwen of in te klappen.

Stroom halen uit lucht en water
Onderzoekers hebben een manier gevonden waarop een batterij zichzelf oplaadt met behulp van lichte elektriciteitsgolven via de lucht. Je telefoon kan dan constant opladen, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Verder in de toekomst zou dit ook mogelijk zijn met water, door druppels op waterafstotend materiaal te laten en zo elektrische lading te genereren.

Zichzelf repareren
Dit klinkt misschien futuristisch, maar de onderzoeken rondom zelf-reparerende schermen zijn al heel ver. De schermen worden gemaakt van polymeer, een materiaal dat zichzelf kan oprekken, waardoor een scherm met barsten na een dag weer heel is. Je kunt het materiaal vergelijken met je huid, dat heelt als je een wondje hebt. Na een tijdje zie je er niks meer van.

Jouw leven redden
Een telefoon kan nu al je ogen controleren, kwaadaardige moedervlekken herkennen en voorspellen dat je ziek wordt. In de toekomst is er waarschijnlijk nog veel meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een arts die op afstand via jouw smartphone kijkt wat er mis met je is. Of wellicht is die arts wel helemaal niet meer nodig.

Extreem snel internet dankzij 5G
5G is de opvolger van 4G en zal snelheden bereiken waar je momenteel alleen maar van kunt dromen. En er zijn nog andere voordelen: er kunnen meer gebruikers op het netwerk, de verbinding is stabieler en het bereik is groter. Zo zou je in theorie zelfs in vliegtuigen kunnen bellen en internetten. Hoe goed klinkt dat?

Nóg betere foto’s maken
Smartphones kunnen nu al prachtige foto’s maken, maar de ontwikkelingen op dit gebied gaan keihard. De eerst telefoons met meerdere lenzen zijn nu op de markt. Camerafabrikant Light werkt momenteel zelfs aan een model met negen (!) lenzen. Ze schieten allemaal tegelijk een foto, die verwerkt worden tot één kiekje met de kwaliteit van een dure spiegelreflexcamera.

In samenwerking met KPN