Stuff

Sim only abonnementen worden steeds goedkoper

De prijzen van sim only abonnementen dalen in vrijwel heel Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van Telecompaper. In zestien onderzochte landen betaalden consumenten in 2018 gemiddeld 36 euro per maand, terwijl dat een jaar eerder nog 43 euro was. De abonnementen, waarbij geen nieuw toestel is inbegrepen, zijn in Nederland in een jaar tijd 14% goedkoper geworden. Ook dit jaar is er een prijsdaling te zien.

De goedkoopste sim only abonnementen kun je in Denemarken vinden, maar ook Nederland en België liggen ver onder het Europese gemiddelde. Nederland staat op de zesde plaats en België op zeven. Portugal en Griekenland zijn momenteel de duurste landen, wat mede te maken heeft met het beperkte aantal providers in die landen. Minder concurrentie zorgt er tenslotte vaak voor dat je meer betaalt.

Combineren
Uit het onderzoek blijkt tevens dat het combineren van vaste- en mobiele diensten in Europa steeds vaker voorkomt. Dit wil zeggen dat wanneer je meerdere diensten bij dezelfde provider afneemt, je als klant extra voordelen krijgt. Zo ontvang je bijvoorbeeld dubbele data of extra tv-zenders. Providers doen dit voornamelijk om het overstappen naar concurrenten te beperken. Frankrijk heeft het grootste aandeel van pakketten met combinatievoordeel, gevolgd door België en Portugal.

Populairder
Sim only abonnementen zijn de laatste jaren een stuk populairder geworden. Dit komt niet alleen door de lage abonnementskosten, maar ook door onder andere de flexibiliteit. Bij een sim only abonnement is het vaak mogelijk om je data maandelijks omhoog of omlaag bij te stellen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld bij Telfort voor slechts 1,50 euro per maand meer een sim only abonnement nemen dat maandelijks opzegbaar is. Ook mag je bij de provider je MB’s en minuten twee maanden meenemen.

Wat bovendien meespeelt is dat telefoons gemiddeld steeds langer meegaan. Vroeger was je toestel na twee jaar wel toe aan vervanging. Tegenwoordig zijn telefoons eenvoudig te updaten en makkelijk te repareren, waardoor je ze veel langer kunt gebruiken. Waarom zou je tenslotte een nieuwe smartphone kopen als je huidige het nog perfect doet? (Mits Apple en Samsung ze niet stiekem trager maken.) Gevolg is dat er nu ook steeds meer refurbished smartphones worden aangeboden, waardoor de levensduur nóg verder wordt vergroot. Dat is duurzaam en voordelig.

In samenwerking met Telfort

Ook op Soundflow adverteren?