Stuff

Hoe 5G werkt en wat de voordelen voor jou zijn

Een complete Netflix-serie in een paar seconden downloaden? Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar met een 5G abonnement is het mogelijk. De opvolger van het huidige 4G-netwerk biedt razendsnelle internetsneleden over een stabielere verbinding dan ooit. In dit artikel leggen wij uit hoe 5G werkt en wat de voordelen voor jou zijn.

Hoe 5G werkt
5G is de opvolger van 4G en de nieuwste generatie in de reeks mobiele netwerken. 5G biedt internetsnelheden tot 10 GBps. Dat is zo’n tien keer sneller dan het huidige 4G-netwerk. Om die snelheden te bereiken maakt 5G gebruik van ‘fotonica‘. Dit is een techniek waarbij data met lichtdeeltjes wordt uitgewisseld. Om dit te kunnen doen moeten providers de hogere frequentieband van 3,5Ghz gebruiken.

Ondanks de hogere snelheden van deze frequentieband, is de dekking een stuk lager dan bij hogere frequenties met een lagere snelheid. Voor 5G is het daarom noodzakelijk dat er meer zendmasten in het land worden geplaatst zodat iedereen 5G kan gebruiken.

Sneller en stabieler
We hebben het al een beetje verklapt, maar het grootste voordeel van 5G is dat we kunnen genieten van aanzienlijk sneller internet. Een video zal niet snel meer bufferen en een game download je in slechts een paar seconden. Wil je hier gebruik van kunnen maken, dan is het uiteraard wel van belang dat je toestel ‘5G ready’ is. De meeste mensen hebben nu nog een telefoon die enkel 4G ondersteunt. Nieuwe toestellen, zoals de onlangs gepresenteerde nieuwe iPhones, ondersteunen vaak wel al 5G.

Een ander groot voordeel van 5G is de kortere reactietijd. Kort uitgelegd is dit de tijd die nodig is om te verbinden met een netwerk. Omdat de reactietijd bij 5G korter is, is je internetverbinding een stuk stabieler en ben je dus altijd bereikbaar.

Festivals
Wie weleens een festival heeft bezocht, weet dat het netwerk daar vaak moeite heeft met de enorme mensenmassa’s. Met 5G is dit verleden tijd. Het netwerk heeft een hogere capaciteit. Hierdoor heb je op drukke plekken geen last van traag internet (of helemaal geen internet). De verbinding is zelfs zo stabiel dat 5G het mogelijk maakt voor artsen om patiënten op afstand te opereren.