Stuff

Apple is dankzij de iPhone 12 weer marktleider

Apple kondigde in oktober vier nieuwe iPhones aan: de iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max. Blijkbaar willen veel mensen de iPhone 12 kopen, want de vier modellen, die 5G ondersteunen en zijn uitgerust met een snelle A14 Bionic-chip, zijn ontzettend populair. Door de grote vraag naar de iPhone 12 is Apple nu zelfs weer marktleider. Het bedrijf heeft het afgelopen kwartaal concurrenten Samsung en Xiaomi ingehaald op de wereldwijde smartphonemarkt.

90 miljoen iPhones
Het afgelopen kwartaal heeft Apple ruim 90 miljoen iPhones verscheept. Daarmee had het Amerikaans elektronicabedrijf een marktaandeel van ruim 23%. Dat meldt onderzoeksbureau IDC. Een jaar geleden, in hetzelfde kwartaal, was dat nog 20%. En ook in de verkoopcijfers van de onderzoeksbureaus Canalys en Counterpoint gaat Apple aan kop in het vierde kwartaal.

Samsung is naar de tweede plaats gezakt, ondanks dat het bedrijf wel meer telefoons verkocht. Samsung verscheepte in het vierde kwartaal 74 miljoen smartphones. In dezelfde periode vorig jaar was dat 70 miljoen. Dit is mogelijk te wijten aan het feit dat Samsung deze maand pas de nieuwe Galaxy S21-smartphones heeft gepresenteerd.

Verkooppiek
Ook Apple was er iets later bij dan we gewend zijn van het merk. De iPhone 12-toestellen werden afgelopen jaar pas in oktober onthuld en kwamen in november op de markt, terwijl Apple nieuwe iPhones meestal in september aankondigt. Daardoor viel de verkooppiek van 2020 in het vierde in plaats van het derde kwartaal.

Huawei
Apple is vooral populairder geworden in China. Er werden daar meer iPhones verkocht omdat Huawei met problemen kampt. De Chinese multinational heeft het zwaar door sancties van de Verenigde Staten. Het bedrijf is op de zwarte lijst gezet vanwege zorgen over banden met de Chinese overheid. Het gevolg is dat Huawei niet voldoende onderdelen kan importeren. Het aanbod is daardoor kleiner dan de vraag.

Ondanks de sancties is het Huawei gelukt om 32 miljoen smartphones te verschepen. Het bedrijf staat daarmee op de vijfde plaats. Bureaus Canalys en Counterpoint hebben Huawei zelfs nog een plaatsje lager gezet.

Er zijn ook andere merken die profiteren van de problemen bij Huawei. Zo verscheepte Xiaomi, dat wereldwijd op nummer 3 staat, 32% meer smartphones. Ook de nummer 4, Oppo, doet het goed met een stijging van 11%. In totaal groeide de smartphonemarkt in het afgelopen kwartaal met 4%.

iPhone 12
De iPhone 12 is niet zonder reden zo populair. Het toestel is strak vormgegeven en doet dankzij het rechthoekige uiterlijk denken de iPhone 4. De nieuwe iPhones hebben een magneet aan de achterkant, waarop je bijvoorbeeld een pashouder kunt klikken. Ook is de constructie van het glas verbeterd. Goed nieuws dus voor iedereen die weleens zijn telefoon laat vallen.

Ook de camera’s zijn flink beter geworden. De iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max zijn uitgerust met een LiDAR-sensor, waardoor je iPhone beter de diepte kan inschatten. De iPhone 12 heeft twee cameralenzen en een oled-scherm. De iPhone 12 Mini heeft dezelfde specificaties, maar is – zoals de naam al doet vermoeden – lekker klein.

Voor de iPhone 12 Pro betaal je 1159 euro. De grotere Pro Max kost minimaal 1259 euro. De prijs van de normale iPhone 12 begint bij 909 euro. Wil je de iPhone 12 Mini? Dan gaat dat je 809 euro kosten.