Events

Waarom 538 Oranjedag zwaar onder vuur ligt

Van een petitie tot acties van politiebonden, mogelijke protesten en een extra debat. 538 Oranjedag, dat aanstaande zaterdag op het Chasséveld in Breda moet plaatsvinden, maakt op zijn zachts gezegd veel los.

Ziekenhuis
Veel mensen vinden het bizar dat er een feest gaat plaatsvinden met 10.000 man op vierhonderd meter afstand van een door covid overbelast ziekenhuis. “Het is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners”, schrijven de initiatiefnemers van een petitie.

Epicentrum
Dat corona ruim een jaar geleden als eerste in Brabant werd vastgesteld en dat de provincie lange tijd het epicentrum van het virus was, helpt ook niet echt mee. Zelfs op dit moment zijn de cijfers in Brabant nog vele malen hoger dan in de rest van het land.

Horeca
En dan is er nog de Bredase horeca, die de afgelopen tijd al vaak van zich liet horen. De ondernemers zijn boos dat ze al maanden noodgedwongen dicht zijn. 538 Oranjedag, waar externe partijen voor de drank zorgen, zien zij dan ook als een mes in de rug.

Tickets
Ondanks alle kritiek is er enorm veel belangstelling voor het evenement. Vrijdag kon je al op Soundflow lezen dat meer dan een miljoen mensen zich hadden aangemeld voor de ticketverkoop. De allerlaatste kaarten werden de afgelopen dagen geveild via VakantieVeilingen. Waar de tickets eigenlijk 37,50 euro kosten, werden er biedingen gegaan tot wel 15.000 euro.

Update: Gemeente Breda geeft geen vergunning voor 538 Oranjedag
Zojuist is bekendgemaakt dat 538 Oranjedag geen vergunning krijgt. Vanwege de oplopende maatschappelijke onrust kan het evenement niet meer veilig en verantwoord plaatsvinden, zo laat de burgermeester van Breda weten. Radio 538 werkt aan een online alternatief, in samenwerking met de artiesten en 538-dj’s. Alle 10.000 bezoekers krijgen het volledige bedrag van hun ticket automatisch terug.