Stuff

Chiptekort treft ook de productie van de iPhone 13

Er is wereldwijd een tekort aan computerchips. Autofabrikanten hebben de afgelopen maanden al herhaaldelijk hun productie moeten beperken. Ook Apple merkt de gevolgen van het tekort aan chips. De productiedoelstellingen van de iPhone 13 zijn fors naar beneden bijgesteld, waardoor er 10 miljoen minder toestellen komen dan de geplande 90 miljoen.

Levertijden
Wie een iPhone 13 wil aanschaffen, moet rekening houden met flinke wachttijden. De iPhone 13 mini en de reguliere variant laten wereldwijd gezien gemiddeld zo’n twee weken op zich wachten. Bij de Pro en Pro Max is de wachttijd opgelopen naar ruim vier weken. Dat blijkt uit onderzoek van J.P. Morgan.

In de Verenigde Staten zijn de levertijden iets korter. Daar doen de verschillende iPhone 13-modellen er respectievelijk gemiddeld 20 dagen over om je voordeur te bereiken.

Ook in Nederland moet je even geduld hebben nadat je een bestelling plaatst. Op de website van T-Mobile is bijvoorbeeld te zien dat de levertijd van een iPhone 13 momenteel twee tot drie weken is. Dat geldt voor alle kleuren en geheugenuitvoeringen.

Schaarste
Apple is niet onbekend met het fenomeen schaarste. De fabrikant heeft jarenlang zelf schaarste gecreëerd. Apple zorgde er vooral in de beginjaren voor dat de wachttijden na het openingsweekend opliepen tot vele weken (en soms zelfs maanden). Dit zorgde er dan weer voor dat het jaar daarna, bij de verkoopstart van de volgende generatie iPhone’s, er weer lange rijen stonden. Je kunt je vast nog wel de beelden herinneren van iPhone-fans die dagen voor de winkellancering al in een tentje voor de deur van een Apple Store lagen.

De afgelopen jaren is dit fenomeen langzaam verdwenen. Nu zijn de wachttijden weer even terug, maar kan Apple er vrij weinig aan doen. Wat overigens wel opvalt is dat vergelijkbare toestellen van concurrenten, zoals de Samsung Galaxy S21 en de OnePlus 9 Pro, vrijwel overal gewoon op voorraad zijn en binnen een of twee dagen bezorgd worden. Die fabrikanten hebben dus iets beter ingespeeld op het chiptekort.

iPhone 13
De iPhone 13 is het wachten overigens wel waard. Het toestel verschijnt in meerdere varianten: de iPhone 13, 13 Mini, 13 Pro en 13 Pro Max. De smartphone werkt met de A15 Bionic-chip, die volgens Apple 50% meer rekenkracht heeft dan telefoons van ‘de concurrentie’. De inkeping bovenin het scherm, de zogenoemde notch, is 20% kleiner geworden. In de notch zitten de selfiecamera en de sensoren voor de Face ID-gezichtsherkenning.

De groothoekcamera’s in de nieuwe iPhones hebben nu ‘sensor shift stabilisatie’. Hierdoor ogen beelden soepeler als je beweegt tijdens het filmen. Ook zijn foto’s scherper, omdat de camera bijna 50% meer licht vangt.

Onze favoriete nieuwe functie is de cinematic mode, waarbij de camera tijdens het filmen zelf scherpstelt en er een filmisch scherptediepte-effect wordt toegevoegd. Het resultaat oogt zeer professioneel.

De nieuwe iPhones hebben ook een verbeterde batterijduur ten opzichte van de vorige modellen. De iPhone 13 Mini zou 1,5 uur langer meegaan dan de 12 Mini en de iPhone 13 zou het 2,5 uur langer volhouden dan de iPhone 12. De iPhone 13 Mini heeft een 5,4-inch scherm, de iPhone 13 een 6,1-inch scherm. De nieuwe iPhones 13 zijn verkrijgbaar met 128, 256 en 512 GB opslagruimte. Voor welke ga jij?