Stuff

Oppo wil Europa veroveren met de Find-serie

Vraag iemand om drie telefoonmerken op te noemen en de kans is groot dat je namen zoals Apple, Huawei en Samsung te horen krijgt. Toch is er een ander merk dat enorm hard aan het groeien is en zelfs marktleider is op de Chinese markt voor smartphones. We hebben het over Oppo, het merk dat onlangs nog drie nieuwe toestellen lanceerde: de Oppo Find X5 Pro, Oppo Find X5 en Oppo Find X5 Lite.

Oppo
Oppo heeft momenteel een marktaandeel van 21%. Huawei en Vivo delen de tweede plek. Deze merken hebben allebei een marktaandeel van 20%. Apple zit momenteel op een marktaandeel van 16%. Dat blijkt uit het meest recente onderzoek van Counterpoint.

Chinese smartphonefabrikanten groeien al een tijdje enorm hard qua populariteit. De afgelopen jaren zagen we merken zoals Huawei, OnePlus en Xiaomi aan de weg timmeren om ook de Europese smartphonemarkt in handen te krijgen. Oppo is sinds 2017 de allergrootste in China. In 2018 besloot het merk om ook Nederland te gaan veroveren.

Veel Chinese merken staan bekend om hun lage prijzen. Oppo blinkt niet per se uit in prijs-kwaliteitverhouding. Het merk is vooral zo populair door de innovatieve functies. Denk bijvoorbeeld aan de uitschuifbare camera die twee kanten op kan fotograferen en filmen. Ook kondigde het bedrijf onlangs een oplader aan die met een vermogen van 240 watt een accu oplaadt. Daardoor is de batterij binnen maar liefst negen minuten volledig opgeladen. Perfect toch?

Het besturingssysteem van Oppo wordt ook als zeer vernieuwend gezien. Het draait wellicht op Android, maar toch is er een eigen twist aan gegeven.

Find-toestellen
Sinds vorige week zijn de nieuwe Oppo Find X5 Pro, Oppo Find X5 en Oppo Find X5 Lite verkrijgbaar in Nederland. De Find X5 Pro is het duurste model in de serie met een adviesprijs van 1299 euro. Maar dan krijg je ook wat. Denk aan 12GB RAM, 256GB ROM en een Snapdragon 8 Gen 1 CPU. De display bedraagt 6,7-inch en op de achterkant van het toestel vind je een camera met een 50MP ultragroothoeklens, 50MP groothoeklens en 13MP telelens. Met de hoogwaardige camera is het zelfs mogelijk om 4K te filmen in het donker.

Iets beter betaalbaar is de Oppo Find X5 met een adviesprijs van 999 euro. De display is iets kleiner (6,5 inch) en de camera is gelijk. In het toestel vind je een Snapdragon 888 en 8GB RAM. Samengevat: iets kleiner, iets minder kracht, maar wel dezelfde kwaliteit foto’s en video’s.

De Oppo Find X5 Lite is met een adviesprijs van 499 euro het voordeligste model. Uiteraard merk je dit ook aan de kwaliteit. Zowel de processor als de camera zijn een stuk minder goed. In het toestel zit een MediaTek Dimensity 900-processor en 8GB RAM.

De toekomst van Oppo
Oppo is marktleider in China en wil nu ook de rest van de wereld veroveren. Het bedrijf kondigde deze maand aan de ambitie te hebben om een leidend merk te worden in Europa. Het merk is nu actief in twaalf West-Europese landen, waaronder dus Nederland. Volgens eigen cijfers verdubbelden de Europese bestellingen vorig jaar ten opzichte van een jaar eerder.