Stuff

Wat de camera van de iPhone 14 Pro zo bijzonder maakt

De iPhone 14 ligt vanaf nu in de winkels. Apple’s nieuwste telefoon wordt gelanceerd in vier verschillende versies: de 14, 14 Plus, 14 Pro en 14 Pro Max. Wie toe is aan een nieuwe telefoon, zal van al deze modellen blij worden. Maak je veel foto’s en wil je de beste mobiele camera die er nu is? Dan zouden wij adviseren om voor het Pro-model te gaan. De Pro heeft namelijk een hele bijzondere camera.

Prijzen
De iPhone 14 Pro biedt meerdere voordelen ten opzichte van de het basismodel en de Plus. Maar daar betaal je ook voor. Apple heeft de prijs van de iPhone 14 Pro verhoogd tegenover de 13 Pro. Het basismodel met 128GB begint daarom bij 1329 euro. Voor 256GB betaal je 1459 euro. 512GB nodig? Dan zit je aan 1719 euro. De duurste optie is die van 1TB. Je bent dan 1979 euro kwijt.

Hoewel het bij zulke prijzen wellicht interessant klinkt om voor een abonnement te gaan waar de telefoon is inbegrepen, kun je altijd het beste voor een los toestel kiezen in combinatie met een sim only aanbieding. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat je dan goedkoper uit bent. Bovendien krijg je dan geen BKR-registratie, omdat een abonnement als lening wordt beschouwd.

Camera
Goed, tijd om het over de camera te hebben. De camera van de Pro-modellen heeft een een 48 megapixels hoofdcamera met een 12 megapixels ultragroothoeklens. De iPhone Pro beschikt over een Photonic Engine. Dankzij deze integratie van hardware en software presteren de camera’s bijzonder goed, ook bij weinig licht. Door deze kwaliteitsboost krijgen foto’s die in het donker worden gemaakt meer details en betere kleuren.

Ook ingezoomde foto’s zijn vanaf nu van betere kwaliteit. De telefoon heeft een telelenscamera met 3x optische zoom. Daarnaast is de nieuwe adaptieve True Tone Flash helemaal opnieuw ontworpen, wat – je raadt het al – wederom voor betere kwaliteit zorgt bij weinig licht.

Filmen kan in 4K met 30 bps. En vind jij het leuk om actiebeelden vast te leggen? De nieuwe actiemodus zorgt voor uiterst vloeiende videobeelden, waarbij grote schud- en trilbewegingen automatisch worden gecorrigeerd. Een gimbal gebruiken is niet meer nodig.

ProRAW
Voor professionele gebruikers opent er een deur naar nieuwe mogelijkheden. Je schiet vanaf nu foto’s in Apple ProRAW 48MP. Bij Apple ProRAW wordt de informatie van een standaard-RAW-structuur gecombineerd met iPhone-beeldverwerking. Hierdoor kun je meer aanpassingen doen op het gebied van belichting, kleur en witbalans. Makkelijk gezegd: professionals kunnen vanaf nu hun foto’s op een professionele manier bewerken, zoals dat bijvoorbeeld kan bij een spiegelreflex.

Extra scherpe selfies
Natuurlijk heeft Apple ook de camera aan de voorkant een upgrade gegeven. De selfiecamera heeft vanaf nu autofocus, zodat je iPhone automatisch goed scherpstelt. En door het grotere diafragma zijn je selfies nu extra scherp. De dagen van wazige selfies zijn voorbij!

Objecten uit foto’s kopiëren
Foto gemaakt? Ook wat betreft het bewerken komt Apple met nieuwe functies. Wil je bijvoorbeeld een object uit een foto snijden, dan kun je met iOS 16 simpelweg een deel van de foto ingedrukt houden om alleen dit te selecteren. Vervolgens kun je het object kopiëren naar een andere app. Je iPhone weet precies waar de randjes zijn en snijdt alleen uit wat je nodig hebt. Handig voor als je bijvoorbeeld WhatsApp-stickers wil maken.