Lists

2023 in 16 tracks: dit waren de grootste hits

Het jaar zit er weer bijna op. Tijd om terug te blikken. In dit artikel kijken we naar de zestien grootste hits van 2023. Deze nummers hebben niet alleen de hitlijsten gedomineerd, maar ook een belangrijke rol gespeeld in het vormgeven van de culturele identiteit van het jaar. Ze zijn de soundtrack van een veelbewogen tijd waarin artiesten de conventionele muziekgrenzen doorbraken, nieuwe genres omarmden en verrassende samenwerkingen opzochten.

Bad Bunny – Where She Goes
Bad Bunny is een van de meest gestreamde artiesten ter wereld. Ook dit jaar bracht de uit Puerto Rico afkomstige zanger veel muziek uit. Hoogtepunt was de single Where She Goes, die inmiddels 600 miljoen streams heeft op Spotify en ruim 200 miljoen op YouTube.

Billie Eilish – What Was I Made For?
Billie Eilish nam dit jaar het emotionele hoogtepunt van de Barbie-soundtrack voor haar rekening. What Was I Made For? bouwt langzaam op en schiet vervolgens recht in je hart met een emotioneel refrein. Het is niet zonder reden dat Billie de track aankondigde met de woorden: ‘Get ready to sob’.

Claude – Layla
Toen Claude eind 2022 zijn debuutsingle Ladada (Mon Dernier Mot) uitbracht, ontplofte het Frans-Nederlandse nummer direct. In 2023 kwam de opvolger Layla uit en veroverde de uit Congo afkomstige Nederlandse zanger opnieuw vele harten. Claude is een van de meest gewilde artiesten van dit moment. Wij snappen wel waarom.

David Kushner – Daylight
Voor iedereen die TikTok heeft was het dit jaar onmogelijk om hem te ontwijken. Alleen al met het teasen van Daylight ging David Kushner viral op het platform. In april werd de single uitgebracht en werd de hype alleen nog maar groter. Inmiddels is het nummer alleen al op Spotify ruim 800 miljoen keer gestreamd.

Doja Cat – Paint The Town Red
Doja Cat bracht dit jaar haar nieuwe album Scarlet uit, een plaat waarop ze korte metten maakt met alles en iedereen. Ze sloopt feministen en haalt zelfs uit naar haar fans. Grote hit van het album was Paint The Town Red, dat ook op TikTok een van de populairste sounds van 2023 was.

Froukje – Als Ik God Was
In 2021, 2022 en ook in 2023 sleepte Froukje zonder enige moeite de winst van VPRO 3voor12’s Song van het Jaar binnen. Dit jaar won ze met Als Ik God Was, een nummer waarop ze fantaseert over hoe het zou zijn als zij god was en het allemaal voor het zeggen had. De track staat op het debuutalbum van de Nederlandse singer-songwriter, dat op 12 januari verschijnt.

Libianca – People
Libianca was een van de grote verrassingen van 2023. De Kameroens-Amerikaanse zangeres scoorde een gigantische hit met People, een single over de depressie die ze heeft gehad. “Mensen denken je te kennen, maar vaak is dat niet zo. Mijn vrienden merkten niks van mijn depressie en dat inspireerde mij om dit nummer te schrijven.”

Metro Boomin, The Weeknd & 21 Savage – Creepin’
Een samenwerking van formaat. Creepin’ combineert de unieke stijlen van Metro Boomin, The Weeknd en 21 Savage in een single met een mengeling van r&b en rap. De track werd een soundtrack voor veel mensen. Maar laten we eerlijk wezen: wij horen toch liever het origineel I Don’t Wanna Know.

Miley Cyrus – Flowers
Zet de radio aan en de kans is groot dat je Flowers van Miley Cyrus hoort. De krachtige popsong veroverde dit jaar de harten van luisteraars wereldwijd. Met haar onmiskenbare stem en emotionele lading in de teksten, stond het nummer bovenaan de hitlijsten en werd het een symbool van empowerment en persoonlijke groei. De single was werkelijk overal te horen, tot het irritante toe.

Olivia Rodrigo – Vampire
Waar fans eerst dachten dat Vampire over Olivia Rodrigo’s ex-vriend Adam Faze ging, werd dit jaar duidelijk dat het nummer eigenlijk over Taylor Swift gaat. De twee belandden namelijk in een conflict over songwriting credits. Op Vampire haalt Rodrigo op een niet al te subtiele manier uit naar Swift. En met succes, want het is een van de grootste hits van 2023 geworden.

Raye & 070 Shake – Escapism
Raye is er eentje om in de gaten te houden. Afgelopen jaar bracht de Britse zangeres haar debuutalbum My 21st Century Blues uit. Op het album staat onder andere de single Escapism, een samenwerking met de Amerikaanse zangeres/rapper 070 Shake. Escapisme beschrijft hoe iemand na een relatiebreuk de nacht doorbrengt met alcohol en seks.

SZA – Kill Bill
2023 was het jaar van SZA. Eind 2022 bracht ze haar album SOS uit, waarmee in 2023 hit na hit werd gescoord. De Amerikaanse zangeres is hét boegbeeld van moderne r&b. Kill Bill raakt thema’s van liefde en zelfontdekking. Veel mensen kunnen zich dan ook in de track herkennen.

Taylor Swift – Anti-Hero
Taylor Swift was dit jaar de meest gestreamde artiest wereldwijd. Haar nummers werden alleen op Spotify al 26 miljard keer afgespeeld. Vooral de single Anti-Hero deed het erg goed. Of je nou naar de radio luisterde of door de supermarkt liep; overal stond het nummer op repeat.

Teddy Swims – Lose Control
Na een reeks singles bracht Teddy Swims dit jaar zijn debuutalbum I’ve Tried Everything But Therapy uit. Op de plaat is onder andere Lose Controle te vinden, een van de grootste hits van het afgelopen jaar. Het nummer zorgde voor wereldwijde bekendheid. En wij denken dat Teddy Swims alleen nog maar groter en groter gaat worden de komende jaren.

Tom Odell – Another Love
We hebben er eerder deze week al een artikel over geschreven: Another Love is alles behalve nieuw, maar toch was het tien jaar oude nummer dit jaar een van de grote hits. Mede door de situatie in Oekraïne, Iran en Gaza heeft de single zich ontpopt tot hét anthem van deze tijd.

The Weeknd ft. Ariana Grande – Die For You
The Weeknd, bekend om zijn melodieuze en vaak introspectieve muziek, bracht dit jaar zijn oude single Die For You uit 2016 opnieuw tot leven. Hij dropte een nieuwe versie van de track met niemand minder dan Ariana Grande. Bijzonder, want het is een al paar jaar stil rondom de Amerikaans zangeres.