Culture

Duurzaam dansen: hoe jij kunt bijdragen aan een schoon festivalterrein

Festivals zijn een geweldige manier om te genieten van muziek, cultuur en vrienden. Maar met duizenden mensen die samenkomen, kan het voor festivalorganisatoren een behoorlijke uitdaging zijn om het terrein schoon te houden. Gelukkig kunnen we allemaal ons steentje bijdragen. In dit artikel vind je tips om ervoor te zorgen dat jouw festivalervaring niet alleen leuk is, maar ook duurzaam.

Informeer jezelf over het milieubeleid van het festival
Veel festivals hebben tegenwoordig een milieubeleid waarin ze hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid beschrijven. Neem thuis alvast de tijd om dit te lezen en te begrijpen wat het festival doet om milieubewust te zijn, zodat je hun inspanningen kunt ondersteunen.

Kies voor groen vervoer
Als je naar een festival gaat, overweeg dan om met het openbaar vervoer te reizen, te carpoolen of zelfs met de fiets te gaan. Dit vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar ook de verkeersdrukte en parkeerproblemen. Dat scheelt weer een enorme file bij aankomst.

Lees je in over het bekersysteem
Steeds meer festivals kiezen voor herbruikbare hardcups. Hoe dit precies werkt, verschilt per festival. Meestal krijg je een muntje voor de eerste beker en dien je die dan na gebruik weer in te leveren bij de bar. Beker kwijt? Dan moet je opnieuw voor een beker betalen. Check bij aankomst op een festival altijd even de uitleg, zodat je er zeker van bent dat je het goed doet en de organisatie de bekers kan hergebruiken.

Ruim je eigen rommel op
Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het zal je verbazen hoeveel mensen hun afval gewoon op de grond gooien. Festivals vinden vaak in natuurgebieden plaats. Het hoeft maar een klein beetje te waaien en al het afval belandt in het water of in bomen. Zonde natuurlijk. Neem daarom de verantwoordelijkheid voor je eigen afval en gebruik de afvalbakken op het terrein.

Doe mee aan opruimacties
Veel festivals organiseren opruimacties waar vrijwilligers samen het terrein schoonmaken. Terwijl je buiten bent en een grote rolcontainer vult met afval, leer je ook nog eens nieuwe mensen kennen. Je maakt plezier en doet tegelijkertijd iets goeds voor het milieu.

Kies voor milieuvriendelijke producten
Als je van plan bent om spullen mee te nemen naar de festivalcamping, kies dan voor producten die duurzaam zijn geproduceerd. Denk aan biologisch afbreekbare tenten, zonnebrandcrème zonder schadelijke chemicaliën en natuurlijke insectenwerende middelen.

Laat geen spullen achter
Na een lang weekend feesten kan het verleidelijk zijn om wat spullen achter te laten, zoals tenten, slaapzakken of stoelen. Maar deze achtergelaten items belanden vaak gewoon op de vuilnisbelt. Zonde toch? Neem daarom alles wat je hebt meegebracht weer mee naar huis of doneer het aan een goed doel.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kunnen we allemaal een verschil maken in het schoon houden van festivals en het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Een kleine moeite, maar met grote impact.