Reports

Het wordt tijd dat vrouwen de muziekwereld gaan domineren

Vrouwen en de muziekindustrie: het lijkt wel goed te zitten. We hebben Queen Bey om ons te helpen herinneren dat vrouwen de wereld runnen en Billie Eilish om ons niet alleen zelfverzekerd te laten voelen in een nét iets te strak jurkje. Oh, en wat dacht je van artiesten als Alicia Keys en Alessia Cara die vrouwen op het hart drukken dat zij zonder make-up ook prachtig zijn?

Hoewel vrouwelijke artiesten in de muziekindustrie een stem lijken te hebben, zijn er alsnog genoeg voorbeelden te noemen waarbij vrouwen harder moet knokken dan mannen. Zo is alleen al in de nieuwe Netflix-documentaire van Taylor Swift goed te zien hoe zij zich als vrouw staande moet weten te houden tegenover mannelijke collega’s van haar eigen platenlabel.

Volgens het Nederlandse platenlabel Mixmash Records, thuisbasis van artiesten als Laidback Luke en Lady Bee, kunnen vrouwen die ambitie hebben om in de muziekindustrie te werken nog wel een steuntje in hun rug gebruiken. Zoals vrouwelijke dj en producer Lady Bee het verwoordt: “Vrouwen zijn te bescheiden”. Waar een man binnen de muziekindustrie zijn stoute schoenen aan durft te trekken, neemt een vrouw liever een stapje terug.

International Women’s Day
Mixmash Records organiseerde op International Women’s Day een middag om bij te dragen aan een gezondere werkomgeving voor vrouwen binnen de muziekindustrie. Dat die werkomgeving nog wel wat vitamientjes kan gebruiken, bleek alleen al uit de ervaringen die sommige deelneemsters deelden. Zo was een van de dames weggestuurd bij haar eigen evenement, omdat ze werd aangezien voor een groupie van een van haar artiesten en merkte een van de vrouwen dat ze als dj vaak wordt genegeerd op events door haar mannelijke collega’s.

“Van vrouwen wordt vaak verwacht dat ze niet zorgzaam én ambitieus kunnen zijn. Dat zij óf mannelijke karakteristieken moeten hebben om het ver te schoppen óf juist vrouwelijke, maar minder ver komen. Het zou juist mogelijk moeten zijn om beide te hebben: de zachte en harde kant”, vertelt Olga Heijns, oprichter van Mixmash Records.

De muziekwereld wordt nog steeds gedomineerd door mannen en dat is zonde, want vrouwen hebben ook enorm veel kwaliteiten. Dus vrouwen, trek jullie stoute schoenen aan. De muziekwereld wacht op jullie!