Interviews

Wij spraken Bokoesam over zijn nieuwe album ‘Nachtvlinder’

Voor zijn nieuwe album Nachtvlinder ging Bokoesam naar Berlijn. Hij kreeg daar de kans om twee weken lang ongestoord in de Red Bull Music Studios te werken. Vandaag komt de plaat uit, waarna 21 oktober de releaseparty plaatsvindt. Wij spraken de Nederlandse rapper over zijn voorgaande albums en het nieuwe project.

Nog Nooit Meegemaakt – Wat is het tofste dat je tot nu toe hebt meegemaakt?
“Ik maak heel veel dingen mee, maar waarschijnlijk wat ik recentelijk heb gedaan. Dat ik naar Berlijn mocht met Red Bull Music en daar, nadat het afgelopen was, besloot zelf nog te blijven.”

Een Beetje Voor Jezelf – Waar ben je het meest trots op?
“Ik ben toch wel het meest trots op mijn zoontje. Ik ben natuurlijk ook wel trots op dingen van mezelf, maar als hij iets doet of iets nieuws leert dan ben ik daar wel het meest trots op.”

Bokoeyoncé – Wie is jouw inspiratie?
“Ik heb niet echt één persoon. Toen het begon was het Lil B en Lil Wayne. Nu vooral Young Thug en Vybz Kartel.”

Solo – Zie je jezelf ooit nog een gezamenlijk album maken met meerdere artiesten, zoals dat met New Wave het geval was?
“Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Toen New Wave gebeurde, stonden we allemaal zo anders in het leven, maar wie weet. Het is niet alsof ik het nooit meer zou willen doen, maar nu ben ik zelf druk bezig.”

Zo Vader Zo Zoon – Zou je het tof vinden als jouw zoontje in jouw voetsporen treedt?
“Ik zou het wel leuk vinden, maar wel eng. Ik weet dat dit wereldje niet altijd heel makkelijk is. Voor mezelf heb ik het nooit eng gevonden, maar als het je zoontje is dan is het natuurlijk wel anders. Toch zal ik hem altijd in zijn keuzes steunen.”

Yung Bok – Met welke artiest zou jij nog wel eens samen willen werken?
“Als ik echt groot zou denken, dan zou ik met Vybz Kartel willen samenwerken.”

Na al deze albums is het nu tijd voor Nachtvlinder. Bokoesam vertelt waar de naam vandaan komt. “In de nacht komen vaak mensen samen die overdag hele andere dingen doen en heel verschillend zijn, maar in de nacht heb ik wel het gevoel dat die mensen erg hetzelfde zijn. De titel ontstond eigenlijk doordat een vriend van me een meisje een nachtvlinder noemde. Toen dacht ik: dat is wel een heel mooi woord voor mot.” De rapper ziet zichzelf ook als een nachtvlinder. Hij is een blij persoon die ervan houdt om te lachen. “Maar ik heb ook boze kant en ik denk dat het woord ‘nachtvlinder’ dit wel goed omschrijft.”

Het album vindt zijn oorsprong in de Duitse hoofdstad. Toen Bokoesam de mogelijkheid kreeg om voor Red Bull Music een locatie te kiezen, wist hij al snel dat hij naar Berlijn wilde. “Ik wilde graag artiesten en producers over laten vliegen. Een schrijverskamp in Nederland leek me niet zo leuk. Ik moest meteen aan Berlijn denken, omdat ik het een hele interessante, rauwe stad vind. Berlijn bleek ook wel de juiste plek te zijn en ik denk dat je dat ook wel terug hoort.” Vergeleken met Bokoesam’s voorgaande albums bevat Nachtvlinder wat donkerdere nummers dan we van de rapper gewend zijn. “Er zitten best veel emoties in. De plaat is in vergelijking met eerder uitgebrachte muziek wat minder vrolijk.”

Toch bevat Nachtvlinder nog genoeg bangers, waaronder de samenwerkingen met Boef en Yung Nnelg. Zelf vindt Bokoesam Plastic met Yung Nnelg op het moment het tofst. “Al verandert dat in het moment telkens.”

Na de release van Nachtvlinder gaat Bokoesam op tour. En als we zijn woord moeten geloven, kunnen we veel van deze tour verwachten. “Ik wil een nieuwe set in elkaar zetten. Het wordt wel echt een tour waarin ik mijn album naar voren breng. Ik wil iets specialer doen dan een random club show. Ik vind touren heel leuk omdat ik dan achteraf nog even met het publiek kan praten. Het doet mij goed om de mensen te zien die voor mij komen.”