Interviews

Jay-Way brengt hoop op zijn door Avril Lavigne geïnspireerde EP

Vandaag brengt Jay-Way zijn nieuwe EP No, I’m Not Ok uit. Als je de plaat luistert, begrijp je waar de titel vandaan komt. Maar dat wil niet zeggen dat het een sombere plaat is geworden. Integendeel. Jay-Way komt misschien wel met zijn meest poppy geluid tot nu toe. Een week voorafgaand aan de release spreken we met hem af.

Depressie
“De potentie is er altijd al geweest om nummers met een poppy-appeal te maken, maar sinds ik Demi (Kolenbrander, producer, red.) heb ontmoet bij de Cruise Control Studios is het geëvolueerd. Ik ben écht blij dat ik iemand heb gevonden die die sound uit mij weet te halen!” Met een zichtbaar brede glimlach praat Jay-Way honderduit over z’n nieuwe plaat.

De periode tussen zijn laatste EP Teen Gohan uit 2018 en z’n nieuwe werk stemde hem daarentegen minder vrolijk. Hij ging door een depressie. “De track Keeping On schreef ik toen ik midden in een depressieve fase zat. Ik kon over niks anders schrijven dan dat.”

In die tijd woonde Jay-Way nog bij z’n ma. Ze zag dat hij veel uren maakte in de studio, maar geen studie volgde of een baan had. Het was een van de redenen dat hij ging twijfelen aan zichzelf. “Ik zag mensen om mij heen die 9-5 pakken of hun school afmaken terwijl ik zelf nog altijd die droom aan het najagen was. Ik begon mezelf te vergelijken met artiesten die harder gingen dan ik. Nu heb ik daar geen last meer van, maar ik heb daar wel mee gestruggled. Ik ben geen emo-rapper en ik wil ook niet zo gecategoriseerd worden, maar dit was een periode waar ik doorheen moest. Het is niet my life.”

Jay-Way merkte bij zichzelf dat hij steeds vrijer werd bij elk nummer dat hij schreef. “Dat helpt je echt om er doorheen te gaan. Dat je ook bij jezelf erkent dat je niet oké bent, dat is ook de eerste stap naar genezing geloof ik. Het is ook belangrijk dat je dingen niet voor jezelf houdt. Mensen kunnen je niet helpen als je het niet aangeeft.” Voor Jay-Way er erg in had was er een heel project geschreven. “Als ik zelf naar de tracks luister, dan zit er ook veel hoop in.”

Hoop en positiviteit
Dat de EP zoveel hoop en positiviteit uitstraalt komt niet in de laatste plaats door de muzikanten en producers met wie hij samenwerkte. Op de al eerder genoemde track Keeping On hoor je backing vocals van een zangeres die de hoop perfect illustreert. “Dat is Isabella uit Zweden. Zij is geweldig! Ik heb deze EP deels geschreven in Zweden nadat m’n label aangaf dat ze daar een paar gasten kenden waar ze mij mee wilden connecten. Dus toen ben ik met Demi naar Zweden gegaan en later hebben we hun naar Nederland gehaald om de EP af te maken. Zij hebben me echt uitgedaagd om muziek te maken die meer losstaat van hiphop. Op de hele plaat rap ik bijna niet. Dat was echt een heerlijke ervaring.”

Daarnaast werkten Jay-Way en Demi veelvuldig samen met niemand minder dan het Amerikaanse producers-duo Social House. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor Thank U, Next van popkoninging Ariana Grande. Het was echter niet Ariana, maar Avril die Jay-Way inspireerden om een popplaat te maken. “Ik ben gewoon een fangirl van Avril Lavigne. Al mijn platen zijn geïnspireerd op een artiest. Bij Jaynalysis wilde ik de uitdaging aangaan om een conceptueel project te maken zoals bijvoorbeeld Kendrick Lamar en Joey Bada$$ dat doen. Bij No Life, No Wi-Fi zat ik in m’n André 3000-mode. Op Airplaine Mode spit ik in één adem een hele verse. Nu dacht ik gewoon van ‘Eh, it’s your turn Avril!’, waarom zou dat ook niet kunnen?!”

‘Ik ben er echt trots op!’
Anders dan de meeste rappers uit Nederland rapt Jay-Way in het Engels. Lange tijd bouwde hij als independent artiest aan z’n eigen fanbase. Vorig jaar tekende hij een deal bij het in Nashville gevestigde 4 against 5. De reden? “Ik wil gewoon een toffe track-record opbouwen, m’n creatieve visie beter kunnen realiseren. Ik heb veel independent bewogen, maar ik merkte op een gegeven moment dat ik me teveel bezighield met financiën en andere zaken als ik een idee had. Ik heb dan ook niet bij dit label getekend om mij te bouwen als artiest of voor creatieve ideeën. Zij connecten me al sinds 2016 en zagen m’n groei en geloven in m’n visie. We hebben een contract afgesloten dat voor beide partijen goed werkt.”

Jay-Way zegt dan ook dat hij dit project niet had kunnen maken als independent artiest. “Het is niet gefixeerd op het halen van een hit, maar ik hoop dat het impact heeft. Er gaan zoveel mensen door een depressie, dus als ik een steentje kan bijdragen in het herstel met dit project, that means the world to me. Ik zeg je eerlijk bro, ik luister niet vaak naar m’n eigen muziek, maar m’n nieuwe EP… Wauw, ik ben er echt trots op!”

Foto’s door Constance Captures