Interviews

Glen Faria zoekt ‘het grote’ in kleine, intieme liedjes

Glen Faria heeft zijn nieuwe single Terug Naar Nu uitgebracht, afkomstig van zijn nog te verschijnen tweede soloalbum. Wij spraken met de zanger/rapper over zijn nieuwe muziek, samenwerkingen en de gesprekken die hij voert met z’n zoon.

Zijn doorbraak bij het grote publiek beleefde Glen Faria door zijn deelname aan het programma Beste Zangers. Met name de covers van zijn nummers Zij Weet Het en Duurt Te Lang, door respectievelijk Tino Martin en Davina Michelle, werden opgemerkt en als singles uitgebracht. Dit was niet zonder succes. Zo stond het Duurt Te Lang, in de uitvoering van Davina Michelle, elf weken op nummer 1 in de Top 40 en werd het met 53 miljoen streams de meest gestreamde track in Nederland ooit. Tino behaalde met Zij Weet Het zijn eerste Platina Award.

Overgehaald
En dat terwijl Glen aanvankelijk helemaal niet mee wilde doen aan het programma. “Sta ik daar een beetje liedjes te zingen tegenover Alain Clark en Trijntje Oosterhuis. Daar voelde ik niet veel voor.” Het was laatstgenoemde die hem uiteindelijk overhaalde om toch met de andere artiesten naar Ibiza af te reizen.

Trijntje en Glen kennen elkaar al van jaren terug toen ze deelnamen aan jamsessies in Amsterdam. “Trijntje en ik hebben nu een hechtere band, maar hadden altijd al een goede connectie. Zij kan mij ook gewoon checken en zeggen ‘Jij moet mee!’. Niet iedereen heeft dat effect op je. Trijntje heeft dat bij mij wel. Als ze iets niet tof vindt, of gaar, dan zegt ze dat gewoon.”

Flinke Namen
Muziek schrijven en maken doet Glen dan ook al decennialang. Tijdens de hoogtijdagen van Flinke Namen, de hiphopformatie die hij vormde met Sef, Murth The Man-o-Script en The Flexican, was hij al bezig met zijn eerste soloalbum. Het album verscheen in 2013, nog onder zijn artiestennaam MC Fit, en kreeg als titel Glen Faria mee. Dat was niet voor niets, het was een erg persoonlijk album.

In 2015 verscheen de single Zij Weet Het, maar daarna werd het stil. “Bij mijn eerste album had ik heel duidelijk wat ik wilde vertellen, maar toen het album verscheen, was ik ook wel een beetje uitgeschreven. Je wil wel meer muziek uitbrengen, maar dat komt niet vanuit de noodzaak om iets te vertellen. Voor mij is dat nooit de beste volgorde geweest.”

Terug Naar Nu
Momenteel heeft Glen wel een nieuw verhaal te vertellen en is hij volop bezig met het schrijven en maken van muziek. Hij is niet de enige in huize Faria die zich hier mee bezighoudt. “De kamer waar Jaïr (zijn zoon, red.) werkt grenst aan die van mij, dus ik hoor hem ook nummers schrijven. Zo ontstond het ding ‘waarom gaan we niet samen schrijven?’, maar als puber wil je natuurlijk als laatste met je vader een track maken haha.” Glen schreef wel al eerder liedjes voor Jaïr. Op het Flinke Namen-album Superstuntwerk stond Door Dik En Dun en op z’n debuutalbum Glen Faria stond Je Best Doen. In beide nummers geeft Glen zijn zoon levenslessen mee en motiveert hij hem om z’n eigen pad te volgen.

De nieuwe single Terug Naar Nu heeft daarentegen een andere invalshoek. “Er gebeurt van alles in een kind z’n pubertijd en als ouder neem je vaak niet de tijd om even samen te zitten en hierover te praten. En het gekke is, dat dit juist de periode is om met ze te praten, want ze gaan los van jou in de wereld staan. Hij gaat er zelf op uit en doet en leert van alles, maar niet meer van ons als ouder of vanuit school. Het is goed om daar als ouder met je kind op te reflecteren”, aldus Glen. In de track stelt Jaïr dan ook verschillende vragen aan zijn vader en geeft Glen antwoord.

Het grote in het kleine zoeken
Kenmerkend voor de liedjes van Glen is dat er altijd een zekere intimiteit in zit. Van de stad, de wijk, het gezin of de vriendschap. Glen: “Zo’n gesprek tussen vader en zoon, dat is iets waar veel mensen zich in kunnen herkennen. Eigenlijk schrijf ik altijd over brede thema’s, maar wel vanuit m’n eigen situatie. Ik probeer daarmee altijd het grote in het kleine te zoeken.”

Dit betekent echter niet dat alle liedjes die hij schrijft ook door hemzelf vertolkt moeten worden. “Bij m’n eerste album had ik heel erg in m’n hoofd dat ik het zelf moest performen, maar Tino en Davina hebben me wel laten zien dat je niet altijd zelf de verteller hoeft te zijn van je eigen verhaal. Ik merk nu dat het ook een ander perspectief meebrengt als een ander het zingt. Dat had ik hiervoor nog niet meegemaakt.”

Op het nieuwe album, dat ergens dit najaar moet verschijnen, kan de luisteraar dan ook toffe features verwachten. Daarnaast zal hij in diezelfde periode een tour doen langs verschillende Nederlandse theaters, om daar zijn nieuwe verhaal naar het publiek te brengen.

Foto’s door Segraphy