Interviews

Coronavirus harde klap voor singer-songwriter Matt Jaffe

Eén van de, of zelfs hét grootste gedeelte van de inkomstenbron van muzikanten valt weg vanwege de coronacrisis: liveshows. Festivals, theaters en poppodia sluiten hun deuren en artiesten worden verplicht hun tourdata te verplaatsen. Zo ook Matt Jaffe, singer-songwriter en oprichter van de band Matt Jaffe & The Distractions. Voor het coronavirus uitbrak, speelde hij zo’n twintig shows per maand. Deze werden allen afgelast en dat valt hem zwaar.

Matt Jaffe groeit op in Mill Valley, Californië. Hij is slechts tien wanneer hij voor het eerst een gitaar oppakt en zijn eigen liedjes schrijft. Zijn eerste akkoorden leert hij door Talking Heads-voorman David Byrne in de concertfilm Stop Making Sense. Vier jaar later ontdekt toetsenist Jerry Harrison hem tijdens een open mic show. Hij is onder de indruk van Matt en biedt hem aan een deel van zijn muziek op te nemen. Voor Matt überhaupt aan de middelbare school begint, heeft hij al vijftig akoestische demo’s opgenomen. In 2015 begint hij samen met zijn band aan hun eerste grote Amerikaanse tournee.

Coronavirus
De uitbraak van het coronavirus komt als een enorme klap voor Matt. “Ik baalde enorm toen ik hoorde dat ik lange tijd niet meer kon optreden. Het onvermogen om verbinding te leggen met een live publiek valt me enorm zwaar”, vertelt Matt. Voor het virus uitbrak speelde hij ongeveer twintig shows per maand. Matt had vanaf begin maart zo’n zestig concerten gepland, waaronder een drie weken lang durende tour door Engeland en Duitsland. Deze werden allen afgelast. Hij speelde zijn laatste show op 11 maart 2020; alweer drie maanden geleden.

Inkomsten
Niet alleen mist Matt het optreden, maar ook zijn inkomen lijdt enorm onder de crisis. “Een groot deel van mijn inkomen is gebaseerd op concerten”, vertelt Matt. “Dat valt nu weg.” Gelukkig kon hij zijn creativiteit gebruiken om toch nog wat geld binnen te schrapen. Zo geeft hij online livestreams waar kijkers fooi kunnen geven. Ook spreekt hij persoonlijke verjaardagsboodschappen in voor een klein bedrag. Toch kan hij niet wachten om weer geld te verdienen aan optreden; hetgeen dat Matt het liefst doet.

Toekomst
Gelukkig brengt quarantaine Matt niet slechts negativiteit. In de tijd dat hij thuis zat, schreef hij namelijk twee nieuwe albums en nog een aantal losse nummers. Hij kan niet wachten om de nieuwe tracks aan de man te brengen als het weer mag. Aan andere artiesten wil Matt meegeven: “Rock on! Muziek zal ons door deze zware tijd slepen.”