Interviews

Modeontwerpster Sabine Staartjes: ‘Durf anders te zijn en heb lef!’

Het miezert en er staat een harde wind in de hoofdstad. De grijze dag matcht goed bij onze dagelijkse outfitjes. “Zwart is lekker makkelijk.” Denken we dat soms niet allemaal of zelfs elke dag? Niet als het aan modeontwerpster Sabine Staartjes ligt. Sabine, of The Color Queen zoals ze zichzelf noemt, beschrijft haar eigen stijl als ‘high fashion met een lekkere jaren tachtig-saus’. Ze opende afgelopen week haar nieuwe winkel aan de Postjesweg 40h in Amsterdam. Wij hebben afgesproken in Sabine’s paleisje. De winkel is nu al een heerlijke regenboog en glitterexplosie. Fuck, we zijn underdressed. Of niet?

“Kom je uit de 70’s?”
Sabine Staartjes (31) runt al een tijdje haar eigen bedrijf Studio Sabine Staartjes. Half Milkshake-festival liep afgelopen jaar in een item van haar en BN’ers als Britt Dekker en Zoe Livay (TVOH) lopen weg met de jasjes en rolschaats-oorbellen van de extravagante dame.

Voor, tijdens en na de kunstacademie heeft Sabine een lange tijd gewerkt als kleedster in het theater. Waar ze nota bene elke dag in het zwart gekleed moest. “Alsof ik elke dag naar een begrafenis ging.”

Toch was het niet het verplichte zwarte werkuniform dat ervoor zorgde dat Sabine zich evolueerde tot een kleurrijke koningin. “Ik deed dat al toen ik kind was. Vooral toen ik naar de middelbare school ging. Ik wilde van die hippie broeken dragen en dan het liefste nog met zo’n veter als gulp. ‘Kom je uit de 70’s?’, vroegen mensen dan aan mij. Ze vonden het gek.”

Brugpieper én trendsetter
“Op een gegeven moment zag ik dat andere mensen het na gingen doen.” Sabine de trendsettende brugpieper? “Niet per se een trendsetter”, lacht Sabine. “Maar ik had wel door dat ik eerst werd uitgelachen en vervolgens gingen sommigen het zelf dragen. Dat gebeurt nu nog.”

“Ik hoor zo vaak: ‘Als je dat draagt, weet je wel dat mensen er iets over gaan zeggen’”, vervolgt Sabine. “Ik haalde laatst mijn fiets van slot bij de sportschool en ik hoorde twee moeders met elkaar praten. De ene moeder had een kind met een flapoor en zei: ‘We zijn al bij verschillende doktoren geweest, want ze gaat daar later echt vet veel last van krijgen.’ De tweede moeder vond dat dat met het schoonheidsideaal te maken heeft en die bepalen we uiteindelijk zelf. Waarop de eerste moeder weer zei: ‘Ik vind het ook niet erg, maar ik ben bang dat de mensen om haar heen dat wel vinden.’ En dit is precies wat er aan de hand is. We zijn van tevoren al zo bang voor de mening die we denken dat anderen over ons hebben.”

Heb lef!
Dat Sabine altijd 100% confident is, is ook niet waar. Een ‘big booty’ mag dan misschien ‘trendy’ zijn, maar de modeontwerpster verbergde die voor lange tijd maar al te graag onder een lang jurkje. Alleen een strakke glitter legging was een no-go. Totdat een beste vriend haar bijna verplichte om eens zonder lang gewaad over de bil de deur uit te gaan. “Ik ging met hem naar een feestje en ik had mijn outfit ready. Hij zei: ‘Ja dit, maar dan zonder jurkje.’ Ik dacht: ik wil wel, maar was ook bezig met wat mij was aangeleerd’, namelijk; die billen verbergen. Maar ik heb naar hem geluisterd. De eerste paar minuten voelde ik mij naakt, maar al snel voelde ik mij zo bevrijd. Ik deed het gewoon. Ik had lef!”

En lef is precies wat mensen iets vaker moeten hebben. Nou ja, op z’n minst proberen. Sabine vertelt dat ze vaak mensen spreekt die kiezen voor een veilige outfit, omdat ze er dan niet over na hoeven te denken. “Ik vind het wel mooi, maar dan kom ik op mijn werk en moet ik mezelf verantwoorden tegenover mijn collega’s”, zeggen ze dan.

Volgens Sabine is dat grote onzin. “Wat je aantrekt, hoef je voor niemand te verantwoorden. Als mensen dan iets van mij hebben gehuurd of gekocht (en ze komen terug), vertellen ze mij altijd dat ze complimentjes hebben gekregen. Niet per se door die sparkly legging, maar omdat ze zelf hebben gekozen om te doen wat ze willen en anders te zijn. Mensen stralen dat uit.”

Foto door Richard Terborg