Interviews

Leah McFall over label-struggles en het leven als independent artist

Het leven van een superster is niet altijd zoals in MTV Cribs. Een muzikale carrière kost namelijk bakken met geld. Zo moet je videoclips schieten, zalen afhuren voor concerten, dansers betalen en zijn er natuurlijk nog de studiokosten. Meestal krijg je support van een label, maar dat is niet het geval bij Leah McFall. Zij is een independent artist en doet alles helemaal zelf.

Viral gaan door The Voice UK
De Britse zangeres Leah McFall (29) startte haar carrière door mee te doen aan The Voice UK. Al bij haar auditie viel ze op. Alle vier de coaches draaiden na het horen van haar idioot goede stem, maar ze koos voor het team van coach Will.i.am. Haar optredens gingen viral en Leah haalde met twee vingers in de neus de finale. Ze stond in het voorprogramma van de Europese tour van haar coach en een platendeal was al snel in de pocket. “In een hele korte tijd kon ik al zoveel dingen van mijn to-do-in-life-lijstje afstrepen.”

Geen match
Leah dropte haar debuutsingle Home. De track werd een bescheiden hitje, maar deed het niet goed genoeg volgens het label. “Hoe erg ik ook van Home hield, het was van niet ‘mij’”, zegt Leah. Het label wilde een kant met Leah op die niet bij haar paste en blijkbaar ook niet aansloeg bij het gehoopte publiek. “We waren geen match. We hadden een verschillende mening en een verschillende visie. Het werkte gewoon niet.”

Iets wat volgens Leah veel artiesten overkomt. “Ze stoppen met je samen te werken en wanneer je contract afloopt, is de muziek die je hebt gemaakt nog steeds een paar jaar in handen van het label.” De zangeres moest dus noodgedwongen wachten totdat ze helemaal vrij zou zijn. “Het was een van de moeilijkste periodes uit mijn carrière. Als het al niet de moeilijkste was.

“Het was tijd om helemaal mezelf te zijn”
Inmiddels is de Engelse nachtegaal zo vrij als een vogel. Alles wat ze nu doet is fris en helemaal Leah. Ze bracht haar allereerste EP met de naam Ink in 2017 uit. “Ink staat voor ‘I Know Now’. Alles wat ik nu weet en heb geleerd over de muziekindustrie. Het was tijd om helemaal mezelf te zijn.”

“Niet dat ik echt een andere optie heb”, gaat Leah verder over haar independent-journey. “Maar ik heb nu wel een team om mij heen die ik helemaal zelf heb gekozen. Producers, dansers en bijvoorbeeld mijn neef die het artwork maakt voor mijn singles en EP’s. Het zijn mensen die in mij en mijn werk geloven, ook al is er geen geld beschikbaar. Dat is zo awesome.”

Leah is op dit moment druk bezig met haar tweede EP – waar haar onderstaande nieuwe single Freckles ook op komt te staan – en tourt binnenkort door de UK met een solotour. Of Leah ook plannen heeft om naar Nederland te komen? “O my goodness, I wish. Ik hoop te kunnen optreden in Nederland op een dag.”