Interviews

Yuki Christus (Convo): ‘Bij ons kan iedereen z’n verhaal doen’

Yuki Christus, smaakmaker van hiphoptalkshow Convo, won vorige maand samen met collega’s Défano Holwijn en Armin Shah de Veed Awards-aanmoedigingsprijs. Wij gingen met hem in gesprek over het succes van de show, kritiek op Kempi en de toekomst van hiphop in Nederland.

De Veed Awards staan ook wel bekend als de Oscars voor YouTubers in Nederland. De AD Journalistieke Aanmoedigingsprijs is de enige categorie die niet wordt gekozen door het publiek, maar een vakjury. De prijs, uitgereikt op 23 maart in AFAS Live, ging naar Convo, de hiphoptalkshow in samenwerking met Red Bull en Daily Paper die sinds eind 2017 wekelijks op YouTube te zien is. Het eerder genoemde drietal heeft als hosts van de show een bedrag van 10.000 euro uitgereikt gekregen om hun journalistieke ideeën te gaan waarmaken.

De 22-jarige Yuki, opgegroeid in de Amsterdamse Bijlmer, woont tegenwoordig met zijn zus en haar zoontje (te volgen op Instagram via @babychristus) in stadsdeel Zuid. Hij verwierf zo’n drie jaar terug enige bekendheid met het YouTube-format Hashtagdieboys, maar sinds zijn wekelijkse deelname aan Convo is het balletje echt gaan rollen. “Ik word voortdurend benaderd door allerlei partijen. Ik doe veel promoties, dus dat merken mij kleding sturen en ik daar voor een X bedrag iets over post op Instagram. Zo kom ik rond, met daarnaast het hosten van evenementen en natuurlijk Convo. Ik ben blij dat ik zo kan leven. Ik heb ook gemerkt dat het aan jezelf ligt, de manier waarop je dingen naar je toetrekt. Ik ben een open boek.”

Gevraagd of Yuki dus niet eigenlijk gewoon een influencer is, schiet hij in de lach. “Ik heb niet eens een groot bereik, maar met nog geen 7K volgers pak ik gewoon buit. Sommige influencers hebben 20K volgers maar zijn nog steeds skeer, hoe dan? Als je wordt gevraagd een trainingspak te promoten, vraag er dan gewoon geld voor.” Zijn echte naam wil Yuki niet onthullen. “Ik vind het leuk als er een mysterie omheen hangt. Maar oké: Yuki is het laatste deel van mijn voornaam. En Christus leidt naar mijn verjaardag, 24 december, kerstavond dus. Ik wil heilige quotes prediken, zeg maar.” Dat zijn naam lijkt op die van Yukkie B, rapper uit de jaren ’90, maakt hem niet gek veel uit. “Oudere guys noemen me weleens zo. Maar ik word eerder verward met Yuki van Kris Kross Amsterdam (dj-duo, red.).”

Uitbreiden
Met het gewonnen bedrag willen de mannen van Convo het concept van de talkshow uitbreiden. Yuki: “Connecties maken, en dan met name in het buitenland.” Convo heeft al vaker geprobeerd buitenlandse gasten in de show te krijgen, maar dat ging niet altijd even makkelijk. Het nieuwe budget moet daar meer mogelijkheden in brengen. “We wilden recent een bepaalde UK-artiest in de show, maar hij zegde op het laatste moment af. Nu kunnen we gewoon het vliegtuig naar Londen pakken om het interview daar te doen.” Zou Yuki de talkshow zelf als ‘journalistiek’ bestempelen? “Eigenlijk niet, we zijn gewoon drie vrienden die met nog wat gasten over hiphop lullen. Maar tegelijkertijd leggen we een interview af en komt er soms ook nieuws uit voort, dus ik begrijp de term wel.”

De sfeer aan tafel bij Convo is inderdaad ongedwongen te noemen. De drie gezichten van de show zijn ieder liefhebber van en toegewijd aan de hiphopscene in Nederland. Insiders, die weten wat er speelt. De rolverdeling van het drietal is helder: Défano Holwijn, de bekendste van het stel die eerder werkte voor onder meer RTL Late Night, neemt de rol van gastheer op zich, Armin Sha (bedenker van het concept) zorgt voor verdieping en een meer serieuze toon en Yuki komt onverwachts uit de hoek, is grappig en durft ook kritisch te zijn. Zo liet hij zich recent negatief uit over Kempi. Gevolg: de rapper uit Eindhoven nam de kritiek serieus en wijdde er een Instagram-post aan. Hij zou eraan gaan werken. “Blijkbaar heb ik invloed. Ik vind dat ik het ook moet kunnen zeggen als ik een artiest of een nummer niet goed vind. Zolang je kritiek gegrond en eerlijk is, dan zijn mensen er ook cool mee. Ze weten dat Yuki zo is, ik doe niet alsof.” Kempi heeft zelfs laten weten langs te willen komen in de show. “Sowieso shout-out naar hem. Die zing-rap, daar was hij destijds de eerste mee. Ik vind hem juist een van de hardste rappers, dus ik ben blij dat we hem in de show hebben.”

Het geheim van Convo volgens Yuki: “We doen het uit love voor de game, mensen voelen dat. Het is niet zo dat we views willen scoren en daarom maar Boef uitnodigen.” Evengoed schuiven er regelmatig kopstukken uit de scene aan. Denk aan Winne, Rotjoch en Fernando Halman. “Ze zien dat we serieus ermee bezig zijn en steunen dat.” Maar Convo kijkt verder dan rappers alleen. “Bij ons kan iedereen z’n verhaal komen doen. Dus ook voetballers, ontwerpers, fashionista’s. We willen meer naar een een lifestyleplatform toe, laten zien hoe veelzijdig de scene is.”

Backlash
Yuki’s interesse voor hiphop ontstond zo’n tien jaar geleden. “Sinds de 101Barz-sessie van Hef met z’n rode Supreme-cap. Wat daarvoor gebeurde, weet ik niet veel van. THC enzo heb ik nooit echt gecheckt. Ik krijg vaak backlash van mensen: wat praat jij?! Maar sinds die sessie van Hef luister ik non-stop hiphop, ik weet waar ik het over heb.” Gevraagd naar de scene anno 2019, noemt Yuki deze ‘divers’. “Er worden de laatste tijd veel samples gebruikt, dat ben ik een beetje zat. Maar ik vind het mooi dat er nu een hele categorie straatrappers opstaat die ook aan de top komt, zoals bijvoorbeeld Lijpe. Dan heb je commerciële gasten als Frenna en Bizzey en ook nog de alternatieve young boys als Jacin Trill, Leafs en SMIB. Ken je de Boerenjongens EP? Daar staat Yung Cry op, the next best. Er komt alweer een hele nieuwe wave aan, man.”

Kijkend naar de toekomst, denkt Yuki dat rappers nog meer gaan samenwerken dan er nu al gebeurt. “Ze moeten wel. Als je echt succesvol wil zijn, dan heb je elkaar nodig. Wie nooit ft’s maakt, fokt zijn eigen zak op. Soms moet je een clubtune maken, ook als je er eigenlijk geen zin in hebt. Gewoon voor de shows. Ik sta daar niet per se achter, maar begrijp het wel.” Er staat nog veel te veranderen, denkt Yuki. “De scene is nu nog steeds klein; New Wave is pas vier jaar oud. Besef dan even waar we over vijf jaar staan. Dan kunnen zelfs de onbekende lyricale rappers goed verdienen. Dan ga je pas echt verandering zien.”

Foto’s door Dorien Vlug