Culture

Droombaan scoren? Dit zijn de do’s en don’ts van online netwerken

Bedrijven en recruiters zijn steeds actiever op social media. Ook jij kan deze platforms gebruiken bij het zoeken naar een baan. Hoewel social media hierbij een goed hulpmiddel vormt, kan het echter ook je kansen verpesten.

Werkgevers hebben wettelijk geen recht om zonder grondslag of toestemming jouw sociale profielen mee te nemen in een screening. Toch gebeurt het vaak. Vermijd daarom de volgende blunders op je profiel zodat je recruiters niet afschrikt.

Wat je vooral niet moet doen
Vakantiefoto’s zijn prima, maar grote hoeveelheden alcohol of schandalige kostuums worden niet op prijs gesteld. Vloeken en schelden kom je ook niet ver mee. En een pilletje of vandalisme? Dat spreekt voor zich: niet delen.

Vrijheid van meningsuiting bestaat, maar besef altijd dat de controversiële berichten die je plaatst door iedereen kunnen worden gelezen. Dit geldt ook wanneer je online je hart lucht over je ex.

Tot slot: je kunt er zelf weinig aan doen, maar vrienden die jou taggen in rare foto’s of vreemd commentaar op jouw posts plaatsen, laten indirect een slechte impressie van jou achter.

Wat je wél moet doen
Allereerst is het belangrijk om online zichtbaar te zijn. Plaats een bericht op social media waarin je vertelt dat je werk zoekt en bewijs dat je kennis hebt van de betreffende sector.

Je kan zelf op zoek gaan naar werk door bedrijven te volgen en te zoeken naar de hashtags #vacature of #solliciteren. Ook kun je jouw netwerk inzetten om een baan te scoren.

Zorg dat niet alleen jouw kwaliteiten, maar ook je ambities op je profiel staan. Beschrijf in welke functie en sector je wilt werken, zodat recruiters jou makkelijk kunnen vinden. Laat daarnaast je digitale visitekaartje achter door regelmatig de LinkedIn-profielen te bekijken van mensen bij de bedrijven waar je geïnteresseerd in bent, zodat je in hun lijstje verschijnt.

Gebruik ook je eigen connecties. Op elke LinkedIn-profielpagina staat een kopje ‘How you’re connected’, waar mogelijke contacten van je in staan. Als connecties de HR van een bedrijf kennen, vraag hen dan of ze een goed woordje willen doen, je kunnen voorstellen, of in ieder geval HR op jouw cv willen wijzen.

In samenwerking met YoungCapital