Culture

Steeds meer festivals kiezen voor groene stroom

Festivals zijn de laatste jaren druk bezig met verduurzamen. Zo recyclen ze al volop bekertjes en munten. Op het gebied van stroomvoorziening kan er echter nog wel wat verbeterd worden. Festivals verbruiken grootzakelijke energie. Er gaat namelijk heel wat energie doorheen terwijl jij aan het dansen bent. Toch zijn er al een aantal evenementen die zijn overgestapt op groene stroom. Mysteryland is het eerste grote festival in Nederland dat meer dan 80 procent van zijn stroom uit groene bronnen haalt. In dit artikel onderzoeken we wat er mogelijk is.

Hoeveel stroom verbruiken festivals?
Festivals zijn niet bepaald milieuvriendelijk. Voor een weekend verrijst er een ministad met soms wel 70.000 bezoekers. Alles, van podiumlampen tot frituurpannen en mobiele telefoons, slurpt stroom. Deze stroom is vaak niet standaard op de locatie beschikbaar, zeker niet in de benodigde hoeveelheden. Daarom worden er vaak dieselgeneratoren gebruikt die veel CO2 uitstoten. Bovendien produceren festivals vaak meer stroom dan nodig om piekmomenten op te vangen. Gelukkig willen veel organisatoren dit nu gaan veranderen.

Uitdagingen op locatie
Een groot probleem voor festivals die duurzamer willen zijn, is dat ze vaak op afgelegen plekken plaatsvinden zonder vaste stroomaansluiting. Hierdoor moeten ze meestal dieselgeneratoren gebruiken voor hun stroom. Dit probleem heeft festivals aangezet om naar milieuvriendelijke alternatieven te zoeken.

Innovatieve oplossingen
Verschillende festivals proberen al alternatieve energiebronnen uit. Lowlands heeft zich als doel gesteld om minder dieselgeneratoren te gebruiken. Ze zijn nu aan het kijken of ze kunnen overstappen op het reguliere elektriciteitsnet. Dit zou hun CO2-uitstoot flink kunnen verminderen. Ze zullen zakelijke energietarieven vergelijken en proberen om hun aansluitingen in de buurt te zoeken.

Rol van batterijen
Een hoopvolle ontwikkeling is de inzet van batterijen als energieopslagsystemen. Door grote batterijen te gebruiken, kan overtollige energie worden opgeslagen en later gebruikt. Ook dit zal het gebruik van dieselgeneratoren verminderen. Dit idee wordt al gebruikt bij festivals zoals Lago Lago, waar de batterijen worden opgeladen met speciale biodiesel. Zo wordt de CO2-uitstoot al flink verlaagd.

Zonne-energie als alternatief
Een andere veelbelovende optie is zonne-energie. Mysteryland loopt voorop als een van de eerste grote festivals in Nederland die meer dan 80 procent van hun stroom uit zonnepanelen halen. Hoewel het lastig kan zijn om genoeg zonne-energie te genereren, bewijzen deze initiatieven dat het haalbaar is om grote evenementen van duurzame energie te voorzien.

Bewustwording en voorbeeldfunctie
Festivals willen niet alleen hun ecologische voetafdruk verkleinen. Ze proberen ook om hun bezoekers bewust te maken. Door duurzame initiatieven te steunen, dienen festivals als inspiratie voor andere sectoren in de maatschappij. Ze laten zien dat duurzame energie niet alleen mogelijk is, maar ook hoognodig is in de strijd tegen klimaatverandering.