Culture

Rellen, arrestaties en gewonden: rapper Pablo Hasél zet Spanje op z’n kop

Het is al dagen onrustig in Spanje. In verschillende steden braken deze week rellen uit als protest op de arrestatie van rapper Pablo Hasél. De Catalaan is opgepakt voor majesteitsschennis en het verheerlijken van geweld en terrorisme. Hij staat bekend om zijn controversiële teksten en tweets.

Vrijheid van meningsuiting
Veel Spanjaarden zien de uitspraken van Hasél als vrijheid van meningsuiting, maar de Spaanse justitie denkt hier anders over. Dit omdat de rapper zijn steun uitsprak voor antifascistische organisaties die door de overheid worden gelinkt aan terrorisme. En daar mag je volgens de Spaanse wet geen reclame voor maken.

Pablo Hasél werd dinsdag gearresteerd nadat hij twee jaar geleden werd veroordeeld tot negen maanden celstraf vanwege majesteitsschennis en verheerlijking van geweld en terrorisme. De rapper weigerde mee te werken en verschanste zich de afgelopen tijd in de universiteit van Lleida, waar de politie hem alsnog oppakte. Zijn straf wordt nu verlengd tot meer dan twee jaar.




Protestacties
De arrestatie zorgt in Spanje voor grote protestacties. In Barcelona werden containers in brand gestoken en winkels geplunderd. Ook in Gerona, Lerida, Palma de Mallorca en Valencia was het onrustig. Er zijn inmiddels al meer dan 100 mensen gearresteerd. Ook zijn er zeker 100 gewonden gevallen, waaronder een demonstrante die aan één oog haar zicht is kwijtgeraakt.




Manifest
Amnesty International spreekt van grove schending van de vrijheid van meningsuiting en noemt het ‘oneerlijk en disproportioneel’. Donderdag hield de cultuursector een online protest en brachten 140 schrijvers en journalisten een manifest uit waarin ze het opnemen voor Hasél. “Rappen is geen misdaad”, valt er te lezen.

Tweets en teksten
De veroordeling waarvoor Pablo Hasél nu straf uitzit, heeft specifiek te maken met een reeks van 64 tweets (geplaatst tussen 2014 en 2016) en de tekst van het nummer Juan Carlos El Bobón. In de track noemt hij de voormalige koning Juan Carlos een maffiabaas en vergelijkt hij een Spaanse rechtbank met nazi’s.

In zijn tweets verwijst Hasél regelmatig naar verbannen guerillagroepen, zoals ETA en GRAPO. ETA is verantwoordelijk voor meer dan 800 doden in haar strijd voor een onafhankelijk Baskisch thuisland. De leden van GRAPO zouden meer dan 80 moorden en pogingen tot moord op hun geweten hebben.