Culture

Vanavond lekker slapen? Hier 7 tips voor een betere nachtrust

Je bent jong, je studeert en je hebt een druk sociaal leven. Dit kost allemaal veel energie, dus goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Toch heeft maar liefst een derde van alle jongeren slaapproblemen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om beter te slapen. Wij geven je vandaag zeven tips.

Plan tijd in voor je slaap
Goede nachtrust is het belangrijkste wat er is om gezond te blijven. Wie voldoende slaapt, zal minder snel ziek worden en is mentaal sterker. Toch nemen we onze nachtrust vaak niet heel serieus. Wetenschappers adviseren daarom om elke dag acht uur te reserveren voor je slaap.

Kies je matras zorgvuldig uit
Een matras bepaalt voor 80% hoe goed je slaapt, zeggen ze weleens. Het is dus belangrijk om een matras uit te kiezen waar jij lekker op ligt. Veel mensen denken: hoe duurder, hoe beter. Maar dat is niet het geval. Ook een goedkoop matras kan prima voldoen. Het belangrijkste is dat je voor een matras kiest dat past bij jouw lichaam. Daarna kun je kijken welk materiaal je fijn vindt. Ga jij voor een latex matras of toch een ander materiaal?

Beweeg voldoende
Wie overdag veel beweegt, slaapt ’s avonds beter. Er wordt daarom ook aangeraden om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Dit hoeft niet per se een flinke workout te zijn. Zelfs een wandeling in je lunchpauze kan al bijdragen aan een betere nachtrust.

Vermijd cafeïne
Koffie is heel lekker, maar de cafeïne die erin zit heeft een stimulerend effect waardoor je wakker blijft. Cafeïne is tot wel zes uur actief in je lichaam. Het beste kun je dus in de middag al stoppen met het drinken van drankjes waar cafeïne in zit.

Dim de lichten
In een omgeving met veel licht raakt je biologische klok verstoort en val je lastiger in slaap. In een donkere omgeving gebeurt het tegenovergestelde en maakt je lichaam alvast het slaaphormoon melatonine aan. Zorg er dus voor dat de helderheid van je telefoon ’s avonds laag staat en dim de lampen in je huiskamer.

Houd je kamer koel en je voeten warm
De beste slaapkamertemperatuur ligt tussen de 12 en 18 graden. Het is nergens voor nodig om de verwarming op standje sauna te zetten. Wel is het belangrijk dat je voeten warm zijn. Heb je het dus ’s avonds koud? Laat die verwarming dan uit en trek warme sokken aan.

Zorg voor een regelmatig slaapritme
Het is misschien wel de belangrijkste tip voor goede nachtrust: een regelmatig slaapritme. Wanneer je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip gaat slapen (en opstaat), weet je lichaam wanneer het in slaapmodus moet gaan. Je biologische ritme wordt niet verstoord, met als gevolg dat je elke dag vol energie zit.