Columns

Facebook-huismoeders boos op Lowlands: ‘Dit is schandalig!’

Eigenlijk valt het geen nieuws meer te noemen. Facebook-huismoeders zijn immers altijd wel boos over iets. De ene keer drammen ze over vaccins en een paar maanden later maken ze zich druk om het stikstofbeleid. In deze periode van komkommertijd was het even stil rondom de Karens met omgekeerde vlaggen als profielfoto, maar ‘gelukkig’ hebben ze vandaag weer iets gevonden om boos over te zijn.

Zoals je ongetwijfeld wel hebt meegekregen vindt dit weekend Lowlands plaats. Vanmiddag zou er een optreden zijn van het Noord Nederlands Orkest (NNO). De show is echter op het laatste moment afgezegd omdat de voorbereidingen van headliner Stromae onverwachts uitliepen. De festivalorganisatie heeft alles geprobeerd, maar moest de 160 muzikanten met veel pijn in het hart naar huis sturen.

Wat er precies aan de hand is? Vannacht begonnen de voorbereidingen voor de show van Stromae van vanavond. Zo’n headliner komt met een enorme productie. Vrachtwagens vol met decor en lampen zijn nodig. Het neemt soms wel acht uur in beslag om alles klaar te zetten. Helaas ging er iets fout met de logistiek waardoor de opbouw uitliep. In verband met de strakke planning kon de show van het NNO daardoor niet plaatsvinden.

De 160 muzikanten van het orkest zagen hun maandenlange voorbereidingen in rook opgaan. Een erg treurige gebeurtenis, daar is waarschijnlijk iedereen het wel over eens. Maar helaas gebeuren dit soort dingen soms op festivals. En het is natuurlijk volkomen logisch dat Lowlands de headliner Stromae, waar veel bezoekers voor komen, verkiest boven een Nederlands orkest. De klassieke muziek op zondag is een leuke toevoeging en wordt door bezoekers altijd gewaardeerd, maar laten we eerlijk wezen: niemand koopt een ticket voor Lowlands omdat er een orkest op de line-up staat.

De Facebook-huismoeders denken hier echter anders over. Open Facebook en je ziet overal boze berichten. “Eigen artiesten eerst”, plaatst iemand. “Dus rappende diversiteit is belangrijker dan een Nederlands orkest? We moeten Lowlands boycotten”, roept iemand anders. “Nederland gaat ten onder. 160 van onze muzikanten schrappen voor een of andere Belgisch-Rwandese is schandalig.” Blijkbaar snappen deze mensen niet dat een wereldartiest voor een festival iets belangrijker is dan een Nederlands orkest.

Ook Stromae zelf krijgt flink veel haat over zich heen. Ondanks het feit dat de artiest er niks aan kan doen, wordt hij compleet afgebrand door boze huismoeders, waarbij ze het niet schromen om de nodige racistische opmerkingen te maken. Maar laten we die in dit geval maar even niet citeren.

Wij wisten allang dat de gemiddelde Facebook-huismoeder niet echt snugger is, maar dat ze nu zelfs Lowlands willen boycotten omdat ‘hun Nederlandse artiesten worden gecanceld’ is toch wel hilarisch te noemen. Zeker als je je bedenkt dat de gemiddelde Karen nooit een festival als Lowlands zal bezoeken.

Gelukkig voor de bezoekers van Lowlands wordt het festival geleid door muziekprofessionals en niet door zure vrouwen van 50. Het optreden van Stromae vanavond gaat gewoon door. En laten we hopen dat we volgend jaar alsnog kunnen genieten van het Noord Nederlands Orkest (NNO). Wij hebben er nu al zin in!