Culture

Offline is het nieuwe online: de opkomst van bewuste offline momenten bij jongeren

Raak jij soms helemaal overprikkeld van alle meldingen op je telefoon? En kies je er soms zelfs voor om even een avondje offline te gaan? Dan ben je niet de enige. Er gaat een nieuwe golf door onze generatie en het heeft niet met een nieuwe app te maken, maar juist met het tijdelijk wegleggen ervan.

Waar we vaak vastgeplakt zitten aan onze telefoon, zijn er tegenwoordig steeds meer mensen die momenten kiezen waarop ze juist bewust offline gaan. Niet door TikTok scrollen en geen avondje Netflixen, maar gewoon even terug naar de basis. En dat is een goede ontwikkeling, want de hele dag online zijn is helemaal niet goed voor je.

Wetenschappers hebben ontdekt dat teveel schermtijd slecht is voor je brein. Al die meldingen de hele dag door kunnen bovendien voor stress zorgen. En ’s avonds in bed eindeloos scrollen kan onze slaap flink beïnvloeden. Het resultaat? Een te korte nacht en nóg meer stress. Het zal je dan ook niet verbazen dat een smartphone een belangrijke rol kan spelen bij het ontstaan van een burn-out.

Tom (22) was verslaafd aan Snapchat. Maar toen hij zijn telefoon een weekje links liet liggen, ontdekte hij hoe fijn een echte babbel of een wandeling in het park kon zijn. Sanne (20) verruilde haar serie-marathons voor boeken en voelde al na een paar dagen meer rust in haar lichaam.

Ook grote techbedrijven spelen in op de nieuwe trend om vaker offline te gaan. Zo zijn er bijvoorbeeld apps waarmee je een timer kunt instellen. Zolang de timer loopt kun je je telefoon niet gebruiken en word je dus gedwongen om even iets anders te gaan doen.

Wil jij ook de balans terug? Pak dat dan als volgt aan. Start met vaste momenten offline, bijvoorbeeld tijdens het eten of een uur voordat je gaat slapen. En ja, dat betekent dat je die nachtelijke scroll-sessie moet overslaan. Maar trust us, het is het waard. Even offline gaan wil niet zeggen dat je niet sociaal bent of dat je een hippie bent die anti technologie is. Nee, het gaat over het vinden van een balans. Een balans die ervoor zorgt dat we zowel genieten van de digitale wereld als van de offline wereld.