Interviews

SBMG doet het nog steeds ‘Voor Kraaie’

Het liefst zouden de rappers van SBMG hun hele buurt meenemen naar de plekken waar zij dankzij hun succes komen. Debuutalbum Richting Kraaie is een langverwacht cadeautje voor de fans, maar had er niet kunnen zijn zonder de tientallen shows en miljoenen views. “Waar we ook heengaan, altijd keren we terug naar Kraaiennest”, zegt Chivv. “Na elke show keren we terug naar de plek waar we alles met elkaar beleefd hebben.”

Niet voor niets is de albumtitel een ode aan de buurt waar rappers Henk T. en Chivv samen opgroeiden in Amsterdam Zuidoost. Een contract bij Top Notch, een aardbeving met clubhit Oeh Na Na en twee woelige zomers waren de muzikale kroon op een hechte vriendschap. Samen besloten ze school opzij te schuiven en honderd procent voor de muziek te gaan. In welke uithoek van Nederland ze ook belandden, altijd kwamen ze thuis in ‘Kraaie’. Waar de hitmachine met name op doordeweekse dagen op volle toeren bleef draaien.

“Mensen moeten dit album gaan beseffen”, is het eerste wat Henk T. tussen neus en lippen door zegt in de aankomsthal van Hotel V in Amsterdam. Een paar minuten later in een vergaderruimte vereist dat uitleg. “Om eerlijk te zijn wil ik dat iedereen ten eerste het album gaat luisteren. Geef daarna maar je mening of het hard is of niet. Ik zie het als een privilege als we goud gaan met deze plaat, maar onder het opnemen hebben we daar nooit naartoe gewerkt.”

Bij vlagen straalt de volwassenheid er bij de twee jongens vanaf. Ze zijn amper twintig jaar, maar hebben door het onverwachte succes van twee jaar geleden al flink wat bagage op zak. Onderweg naar het debuutalbum ontwikkelden ze een stappenplan, dat tot dusver een ongekende uitwerking heeft. De views voor Hard Work Pays Off, Mandela en Dansen stoomden net zo hard op als de kilometers die zij voor de daaropvolgende shows door het hele land maakten.

“Maar als je succes boekt krijg je ook tegenslagen”, stelt Henk T. “Als je dan een tweede ronde maakt, weet je hoe je ermee om moet gaan. We gaan nu veel volwassener met onze carrière om. Twee jaar geleden, als je onze shows zag, die verschillen zó veel van onze recente optredens…” Chivv: “We zijn veel geordender, weten hoe we op het publiek moeten reageren en hebben een showcase met tracks die iedereen mee kan zingen. Vroeger merkte je te veel dat mensen alleen voor Oeh Na Na naar onze shows kwamen.”

Richting Kraaie is een totaalpakket waar de jongens van SBMG geen moment aan hebben getwijfeld. Hoe plotseling hun intrede in het Nederlandse uitgaanscircuit ook was, elke vervolgstap is weloverwogen.

“Als je je school achterlaat en kiest voor muziek, weet je dat het fout kan gaan”, legt Chivv uit. “Maar wij zijn altijd positief gebleven en zijn zelfverzekerd. We weten wat we willen en willen gaan bereiken.” En dat is, naast een langverwachte plaat voor de fans uitbrengen, met name erkenning voor het harde werken. Zodat de jongens uit de buurt trots kunnen zijn.