Interviews

Voor Rob Dekay gaat spreekwoordelijk alles voorbij

Voor zanger Rob Dekay voelde het alsof hij de afgelopen jaren aan het lessen was. Met de EP Alles Gaat Voorbij gaat hij op voor zijn rijbewijs. “Ik zie dit als de eerste echte introductie. Ik heb als kapitein mogen sturen op mijn eigen schip”, zegt de 29-jarige.

Woordspelingen behoren tot de waan van de dag van Dekay. Niet alleen in zijn nummers. Ze zijn in de meeste gevallen multi-interpretabel. Maar ook in de gesprekken over de EP, aan een keukentafel op kantoor van Top Notch. Daar komt hij voortdurend met sprekende voorbeelden. Zoals die van dat rijbewijs en de kapitein van zijn eigen schip.

Een platencontract op zak bij een toonaangevende maatschappij; dat voelt voor hem alsof hij ‘in de deuropening van doorbreken’ staat. Zijn eerste EP maken, dat deed hij ‘van A tot X’; de Y en de Z werden ingevuld door helpende handen in het maakproces. “Oké”, lacht hij kort na dat voorbeeld. “Misschien eerder tot en met de letter T ofzo. Gasten zoals Gerson Main hebben ook hun steentje bijgedragen om er een mooier geheel van te maken.”

En dat geheel was er zonder mensen om hem heen waarschijnlijk niet gekomen. Akwasi trok hem in een theatertour mee nadat hij een refreintje van Dekay op een nummer van rapgroep FATA had gehoord. Vrienden en kennissen drongen er voortdurend op aan dat de 29-jarige Deventenaar eens met een eigen project zou komen. En toen hij daar zelf ook van overtuigd raakte, volgde een gesprek op kantoor bij Top Notch. “Leuk, kom maar een keer langs”, zei platenbaas Kees de Koning.

2

Het nummer Geef En Neem is een bedankje aan de mensen die hem voor de deuropening van doorbreken hebben afgezet. “Als jij de enige bent die in je muziek gelooft, dan werkt dat niet. Ik heb wel een soort bevestiging nodig gehad. Al ben ik eigenwijs genoeg om met ‘maar’ te antwoorden als iemand mij vertelt hoe ik iets het best kan aanpakken.”

De EP is aan de ene kant een korte samenvatting van Dekay’s levensverhaal. Aan de andere kant blijft het voor iedereen herkenbaar. Omdat hij het niet heeft over een straat in Deventer waar hij op zijn Batavus naartoe fietst, maar eerder over de gedachten en emoties die tijdens zo’n fietstocht loskomen.

“Mijn muziek is een afspiegeling van hoe ik ben als persoon”, stelt hij. “Altijd probeer ik uit te leggen dat dit mijn eigen verhaal is. Maar dat mensen ook echt kunnen begrijpen wat ik bedoel, dat is veel belangrijker. Dan helpt het voorbeeld van de Batavus-fiets niet.”