Interviews

SBMG heeft geleerd van een verloren jaar

Het succes van het nieuwe album No Mickey Mouse Business is niet van de standaard die de talentvolle rapgroep SBMG gewend is van vorige projecten. Maar het zal Chivv en Henkie T een zorg zijn. Zolang ze het plezier in de muziek maar blijven houden.

Stiekem zijn de jongens al bezig met een derde album, met een andere invalshoek. Want het is niet gezegd dat ze vasthouden aan de dancehallsound die No Mickey Mouse Business heeft. Het tweetal belandde na vorige successen in een negatieve spiraal. Het heeft ze volwassen gemaakt en andere inzichten gegeven.

Henkie T weet vooral nog van de periode na monsterhit Oeh Na Na dat het niet altijd makkelijk was om met beide benen op de grond te staan. “Het is lastig als je op jonge leeftijd al succes binnen handbereik hebt. We dachten: wij zijn die hele guys. Dat bleek nog niet het geval.”

Achteraf gezien noemen ze 2015 een verloren jaar. Waarin ze muzikaal naar hun idee te weinig stappen hebben gemaakt. “Je kunt hoog of laag springen, maar als je er geen tijd insteekt, zal het niks worden”, zegt Henkie T.

Chivv vult aan: “Het voelt alsof we een jaar hebben stilgezeten en geteerd op het succes van Oeh Na Na. Dan ga je een keer op je bek, maar we hebben er ook wijze lessen uit gehaald. Het zal ons altijd bijblijven dat we het niet meer zo moeten aanpakken. Als je succes proeft, ga je crazy doen.”

Naar schatting is 25 procent van het volgende album al af. Daarmee slaat SBMG ook daadwerkelijk spijkers met koppen. Ze weigeren ooit nog een verloren jaar tegemoet te gaan. En hebben blijkbaar de sfeer van hun reis naar Jamaica niet mee naar huis genomen.

No Mickey Mouse Business is voor een groot deel tot stand gekomen uit inspiratie op Jamaicaanse bodem. Daar kregen ze al direct de erkenning voor het maken van goede muziek. In Nederland weet iedereen ook al wat SBMG kan, maar de dancehallsound van de nieuwe plaat moet nog landen.

“Jezelf vernieuwen heeft z’n voor- en nadelen”, zegt Chivv. “Het kan zijn dat we oude fans verliezen. Maar dit is waar wij ons op dit moment goed bij voelen. Daar halen we de energie uit om te voorkomen dat we straks weer de fout ingaan.”