Interviews

Pete Philly gaat nog veel verhalen met ons delen

Na een afwezigheid van zeven jaar gaf Pete Philly afgelopen januari een showcase op Noorderslag. Niet lang daarna bracht hij de comeback-single Come Together uit. Vandaag volgt de tweede single Favorite Song. Reden genoeg voor ons om hem uitgebreid te spreken.

Manifesteren wat je in je hart voelt
Wanneer we met Pete Philly afspreken op zijn vaste werkplek in Amsterdam-West begint hij vrijwel direct met een bijna twee uur durende spraakwaterval, waarin hij veelvuldig quotes van bevriende kunstenaars aanhaalt en prachtige Engelse tegelspreuken uit de mouw schudt. Deze man heeft een verhaal te vertellen, zoveel is duidelijk.

Eind jaren negentig maakte Pete Philly zijn debuut op de Nederlandse podia. In feite leeft hij al zijn hele volwassen leven van het artiestenleven. De Arubaans-Nederlandse artiest toerde in tientallen landen en stond in het voorprogramma van artiesten als Kanye West en James Brown. Toch was het de afgelopen jaren stil rondom zijn muzikale carrière doordat hij aan het vechten was tegen de slopende ziekte van Lyme. “Weet je wat het is? Ik zou hier niet moeten kunnen zitten. Ik had een dodelijke ziekte. Iedereen zei dat ik er niet vanaf zou komen, dat het niet kan, maar dat zeiden ze ook toen ik op het punt stond om bij een Amerikaans label te tekenen.” Vol overtuiging legt Pete uit dat hij dat ook als een stukje van zijn rol ziet: dat wij allemaal de kracht hebben om te manifesteren wat we in ons hart voelen. “Dat is gewoon de kracht!”

Breder spectrum
Met zijn nieuwe singles wil Pete Philly luisteraar de kans geven om hem opnieuw te ontdekken. In de clip van zijn vorige single Come Together zijn er dan ook verschillende kanten van Pete Philly te zien. Er is de ‘predikant Pete’, die de kracht van liefde verkondigt, maar er is ook de ‘boujee Pete’, de ‘artistieke Pete’ en zelfs een ‘patiënt Pete’. Hij geeft aan dat al deze kanten de continue veranderlijkheid van ons als mens vertegenwoordigen. Iets wat Pete Philly ook terug wil laten komen in zijn nieuwe muziek. Waar Come Together en Favorite Song nog binnen het spectrum vallen van wat men van Pete Philly gewend is, zal dat niet voor alle nieuwe muziek gelden.

“Ik drop nu ongeveer om de maand een single, omdat mensen überhaupt nog moeten weten dat ik weer bezig ben. Mensen denken dat ik al klaar ben!” De keuze om nu singles te droppen in plaats van een album, is omdat hij de luisteraar nu steeds een nieuw hoofdstuk kan geven. “Het enige verschil met voorheen is dat ik op mijn albums het verhaal in één keer vertelde, nu neem ik je elke maand mee in een nieuw hoofdstuk. Hopelijk op een manier dat je denkt dat je weet waar het verhaal naartoe gaat, maar dat de nieuwe tune die ik drop je toch weer op een ander been zet!”

Cut the bullshit
Met zijn comeback laat Pete Philly zien dat alles mogelijk is, maar dit betekent niet dat hij zonder onzekerheden zit. Kenmerkend voor zijn muziek is dat het vrijwel altijd ontzettend persoonlijk is en hij zich kwetsbaar durft op te stellen. “De reden dat ik dat doe is om degene die tegenover mij zit een stukje meer zelfvertrouwen te geven en die zoiets heeft van: oh shit, he’s going through the same bullshit als ik!” Het heeft ervoor gezorgd dat Pete Philly luisteraars heeft over de hele wereld. De relatie die hij heeft opgebouwd met zijn fans en publiek is eveneens heel persoonlijk. Hij geeft aan dat z’n moeder af en toe schrikt als ze ziet hoe dichtbij hij zijn fans laat komen, maar voor Pete is het dé manier om met zijn fans te connecten. “I was looking for a family and I gained an audience.”

Pete Philly ziet zijn songs dan ook als ‘messages in a bottle’. Niet alleen als brieven naar zichzelf, maar ook naar de buitenwereld. “Zo van ‘Yo, where y’all at?’, ben ik de enige die hier zo over denkt?” Het tegendeel blijkt waar. Het lijkt misschien een contradictie, maar des te persoonlijker je de muziek maakt, hoe universeler het wordt. Zijn nieuwe single Favorite Song is daarentegen een van zijn eerste songs waar niet allemaal persoonlijke dingen in zitten verwerkt. “Ik ben daar super trots op. Ik heb nu een liedje waar ik niet m’n hele persoonlijk situatie in gooi en gewoon vier dat het leven leuk is. Ik ben heel blij met die tune!”

Terug op het podium
De zanger kan dan ook niet wachten om deze en andere nummers weer ten gehore te brengen. Volgens hem is dat het mooiste van artiest zijn. “Enerzijds ben je heel erg introvert bezig in de studio, maar kun je ook je extraverte kant tonen zodra je op het podium staat!” Angst om zichzelf teveel te geven op het podium is er niet. Onlangs sprak Pete Philly in Londen met de Australische comedian Aahmer Rahman over het hectische tourleven en vroegen ze zich hardop af of het ook op een gezonde manier kan. De conclusie: “There is no healthy way of doing this!” Het enige wat hij kan doen is de schade minimaliseren door stemoefeningen, het nemen van de juiste supplementen en het drinken van thee met honing. Het is pure topsport, benadrukt hij nogmaals. “Het feit dat ik ondanks die ziekte al die tours heb kunnen doen, en ik had echt veel pijn, geeft al aan dat het kan. Ik ga liever dood aan muziek, dan aan verveling of spijt!”

Het kon dan ook niet uitblijven dat Pete Philly weer het podium zou bestijgen en volgende maand is het al zover. Hij vertrouwt ons toe dat zijn eerste shows dan ook een ontzettende ontlading met zich mee zullen brengen. “Alleen al omdat ik kom vanuit de hel waarin ik heb geleefd de afgelopen jaren, is er de urgentie om het te doen. Ik zou niet anders kunnen!”

Pete Philly’s nieuwe single Favorite Song is vandaag verschenen en hier te beluisteren. Pete Philly live zien? Haal hier je tickets voor Red Bull Music presents Pete Philly in Bitterzoet (Amsterdam) op 20 April en BIRD (Rotterdam) op 21 april.