Culture

Hét geheime wapen voor sollicitanten? Een persoonlijke website

Je hebt een goed cv en een overtuigende motivatiebrief, maar alsnog lukt het maar niet om die ene (bij)baan te scoren. Voor veel jongeren is dit herkenbaar. Gelukkig is er een manier om op te vallen tussen alle sollicitatiebrieven en jezelf te verkopen: een persoonlijke website.

Online visitekaartje
Een persoonlijke website is een site gericht op jou. Je kunt het zien als een online visitekaartje. Wanneer mensen jouw naam Googlen, verschijnt jouw website bovenaan in de zoekresultaten en vinden ze informatie over jou. Een persoonlijke website bestaat vaak uit een foto, korte tekst en contactgegevens. Vertel kort wie je bent, wat je kunt en voeg eventueel een cv toe. Ook kun je linken naar al jouw social media-kanalen, zodat bijvoorbeeld jouw laatste Insta-post automatisch op je site verschijnt.

Voor sommige sectoren is het verstandig net iets meer van jezelf te tonen. Ben je grafisch ontwerper? Dan is het natuurlijk belangrijk om ook een portfolio toe te voegen. Ben je tekstschrijver? Dan zou je bijvoorbeeld een blog kunnen maken met jouw artikelen. Het belangrijkste van een eigen site is dat je jezelf goed presenteert. Want zeg nou eerlijk: Jouwnaam.nl bovenaan in de zoekresultaten oogt toch veel beter dan die ene oude foto die nog online ronddwaalt?

Paar tientjes per jaar
Maar hoe moet dat dan? En is een eigen website niet heel duur? Geen paniek. Wie een beetje technisch is, adviseren wij om zich te gaan verdiepen in WordPress. Dit is een CMS (content management systeem) dat voor veel websites wordt gebruikt om de inhoud te beheren. De software is gratis, maar je moet wel nog zelf een hostingpakket en domeinnaam kopen. Gelukkig kost dit vaak maar een paar tientjes per jaar.

Het laten maken van een website kan natuurlijk ook. Er zijn tegenwoordig veel partijen die all-in pakketten aanbieden, zodat je zelf niks meer hoeft te doen. Er zijn diverse sites waarop je een aanvraag kunt indienen en je vervolgens prijsopgaven van webdesigners ontvangt. Vaak kost een eenvoudige site een paar honderd euro.

Wil je die site vervolgens ook online gaan promoten, dan kun je een stapje verder gaan en een online marketing offerte aanvragen. Dit is bijvoorbeeld handig voor freelancers die opdrachten willen binnenhalen. Meer tips over online netwerken? Lees dan dit artikel over de do’s en don’ts.